Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila dă totul pe față. Cu cine s-a consultat, de fapt, Iohannis, în privința măsurilor de restricție

Alexandru Rafila dă totul pe față. Cu cine s-a consultat, de fapt, Iohannis, în privința măsurilor de restricție

La această oră este în plină desfășurare o ședință la care participă, alături de Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, dar și Raed Arafat. În urma ședinței, sunt așteptate noi măsuri de restricție, mult mai dure, în condițiile în care incidența crește de la o zi la alta.

Alexandru Rafila dă totul pe față. Cu cine s-a consultat, de fapt, Iohannis, în privința măsurilor de restricție
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    12 Noi 2020   •   16:00

”Fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că toate aceste măsuri trebuie respectate. Știu că nu sunt măsuri populare, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii, cu experții și toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem merge mai departe”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, în debutul videoconferinței cu prefecții.

Alexandru Rafila susține însă că nu știe cu ce experți s-a consultat președintele și Guvernul Orban pentru luarea deciziilor, în condițiile în care grupurile științifice COVID nu s-au mai întâlnit de ceva vreme. 

”Alexandru Rafila: Nu au existat niciun fel de solicitări în acest sens”

”Eu personal nu știu care sunt specialiștii care au fost consultați în luarea acestor decizii. Acest grup tehnico-științific nu s-a mai întâlnit de circa 2 luni de zile, deci nu există niciun fel de solicitare de convocare a grupului, iar Comisia Științifică COVID-19, care este o comisie a Ministerului Sănătății, se întrunește periodic, o dată pe lună, de multe ori la solicitarea membrilor acestei comisii. 

Nici grupul de suport științifico-tehnic al CNSU, nici Comisia Științifică a ministerului nu au discutat aceste probleme, nu au existat niciun fel de solicitări în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila. 

Klaus Iohannis: ”Putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni”

Pe de altă parte, președintele s-a arătat mulțumit de faptul că măsurile intrate în vigoare acum câteva săptămâni încep să aibă efecte. 

”Deja, putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, care la momentul respectiv au dus la dezbateri de tot felul, deja dau primele rezultate. Acum 3-4 săptămâni, numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum cred că suntem deja în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în jurul a 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. NU putem să spunem că am reușit să îngrădim pandemia dar avem confirmarea că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni au dat rezultate.

Klaus Iohannis: ”Măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, dar nu au fost suficiente”

Aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă vedem că la ATI numărul de persoane infectate crește. Vedem că în fiecare zi numărul de decese crește. Mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive”, a mai spus Iohannis. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close