Antena 3 CNN Actualitate Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată în cuptorul cu microunde

Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată în cuptorul cu microunde

Mâncarea care se poate reîncălzi este o idee genială în special pentru gospodinele care își pot lua pauză din bucătărie măcar pentru o zi.

Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată în cuptorul cu microunde
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2022   •   14:00

Există însă o serie de alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți niciodată în cuptorul cu microunde, deoarece v-ar putea îmbolnăvi.

”Resturile de mâncare pot fi o modalitate sănătoasă și rentabilă de a profita la maximum de mâncare”, spune nutriționistul Brigitte Zeitlin. „Dar există unele alimente care pot fi periculoase când sunt reîncălzite, mai ales dacă nu au fost depozitate corespunzător (într-un recipient ermetic și la temperaturi potrivite)".

Pentru multe dintre aceste alimente, nu doar cuptorul cu microunde pune probleme, ci și schimbările de temperatură care au loc atunci când sunt lăsate afară din frigider sau reîncălzite.

Cartofii

„Cartofii pot duce la intoxicații alimentare atunci când sunt reîncălziți dacă au fost lăsați inițial să se răcească la temperatura camerei după ce au fost gătiți prima dată”, spune Zeitlin. „Lăsându-i să se răcească la temperatura camerei, se poate dezvolta o bacterie numită botulism, așa că cel mai bine este să pui cartofii la frigider imediat după ce i-ai gătit dacă nu intenționezi să-i consumi atunci”. Astfel, reîncălzirea lor după ce s-au răcit în frigider nu va cauza probleme.

Carnea de pui

Este în regulă să reîncălziți puiul o dată, dar aveți grijă să îl puneți în cuptorul cu microunde doar dacă sunteți sigur că se poate găti uniform. Cuptoarele cu microunde pot găti uneori alimentele neuniform, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne bacterii pe pui dacă nu este gătit bine în interior.

Orezul

Dacă orezul este lăsat să stea la temperatura camerei, acesta poate conține bacterii care se pot înmulți și pot provoca intoxicații alimentare, potrivit Serviciului Național de Sănătate. Atunci când îl puneți la cuptorul cu microunde, acesta este posibil să nu distrugă toate bacteriile. Dar dacă îl puneți la frigider imediat ce l-ați gătit, îl puteți încălzi în siguranță mai târziu.

Ciupercile

”Ciupercile sunt o altă legumă care nu trebuie reîncălzită”, spune Zeitlin. „Ciupercile pot provoca probleme intestinale atunci când sunt reîncălzite, din cauza unor micronutrienți pe care îi conțin. ”Bacteriile pot crește și pe ciuperci dacă sunt lăsate afară, la temperatura camerei”.

Mâncărurile prăjite

Această categorie este cea mai periculoasă. Toate uleiurile pot rezista la diferite niveluri de căldură, dar dacă acest nivel este depășit, ele produc vapori toxici și substanțe periculoase numite radicali liberi care pot provoca probleme precum cancerul, scrie Livestrong, citat de Insider. Evitați reîncălzirea alimentelor uleioase în cuptorul cu microunde, deoarece acestea se pot încinge prea mult și se pot arde.

×
Subiecte în articol: cuptor microunde
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close