Antena 3 CNN Actualitate Ancheta de la mina Petrila: procurorii acuză că...li s-au furat probele

Ancheta de la mina Petrila: procurorii acuză că...li s-au furat probele

Ancheta de la mina Petrila: procurorii acuză că...li s-au furat probele
Sursa foto: mina petrila
06 Feb 2009   •   06:40

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care efectuează cercetările în cazul tragediei din 15 noiembrie la mina Petrila, în urma căreia au murit 13 mineri, au depus o plângere penală la poliţie după ce o serie de probe materiale au dispărut fără urmă.
Procurorii suţin oficial că este vorba despre o singură probă- un aparat de măsurare a concentraţiei gazelor din mină, ale cărui date sunt esenţiale pentru anchetă, scrie Gardianul.
Plângerea a fost depusă la începutul lunii decembrie, după ce nu au mai găsit aparatul ?multigaz?, instrument care măsoară simultan concentraţiile a cinci tipuri de gaze din subteran.
Potrivit anchetatorilor, instrumentul respectiv se afla în subteran la momentul exploziilor şi fusese scos de la locul deflagraţiei de unul dintre inginerii din Compania Naţională a Huilei Petroşani. Anchetatorii spun că aparatul dispărut are o memorie internă, care reţine datele înregistrate în subteran din ultimele 30 de zile.
În urma citirii acestor date, s-ar fi putut stabili dacă în ziua accidentului, minerii au intrat la lucru în condiţii periculoase şi să se stabilească astfel cine se face vinovat de nerespectarea prevederilor.
Procurorii susţin că au aflat de acest aparat în urma audierilor, la finele lui noiembrie, iar când l-au căutat, nu l-au mai găsit la lămpărie, unde ar fi trebuit să se afle. Cu toate acestea, ei subliniază că apartul era o probă utilă, dar nu indispensabilă.
Publicaţia citată notează că surse de la Petrila susţin că în perioada anchetei, au dispărut şi alte aparate, iar procurorii au considerat necesar să apeleze la Poliţie cu scopul principal de a se ?pune la adăpost? faţă de evoluţia anchetei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close