Antena 3 CNN Actualitate Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, detalii despre securitatea României în 2024: "Vor fi provocări şi în acest an"

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, detalii despre securitatea României în 2024: "Vor fi provocări şi în acest an"

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a explicat într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN cum va fi anul 2024 din punct de vedere securitar în contexul evoluției războiului din Ucraina.

de Radu Tudor    |    02 Ian 2024   •   23:24

Întrebat cum s-a văzut anul 2023 din punctul de vedere al apărării, ministrul Angel Tîlvăr a spus: 

" 2023 a fost un an complicat din punct de vedere securitar pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Vor fi provocări şi în acest an. Sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva Ucrainei. Iar România ca parte a celei mai puternice alianțe politico-militare şi-a adus contribuția la menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace în această zonă dar şi în ţara noastră", a spus ministrul Apărării, Angel Tîlvăr la Antena 3 CNN.

Întrebat apoi dacă va fi război şi în România, ministrul a spus:

"Nu va fi. Avem garanţii de securitate pe care România nu le-a avut până acum. Pe de altă parte cred că facem ceea ce trebuie atât din punct de vedere politic cât şi din punct de vedere militar, astfel încât acest lucru să nu se întâmple".

Referitor la incidentele cu drone din ministrul Apărării a subliniat că "anul 2023 a adus în atenţia noastră situaţii de neimaginat. De aceea am mărit apărarea pe brațele Dunării, în primul rând la Chilia, unde au fost evenimentele cu drone care sunt cu greu detectabile", a mai spus ministrul Apărării.

Întrebat cu cât se vor suplimenta forţele NATO în România, Angel Tâlvăr a spus:

"Pe lângă militarii americani pe care îi avem la Mihail Kogalniceanu, avem 1,700 de militari din Franţa la Cincu, împreună cu militari din Luxemburg, Belgia şi Olanda.

Mă aștept ca la jumătatea lui 2024 să avem o prezenţă militară si din partea Sloveniei şi alţi 200 de militari italieni. Totodată şi Spania va contribui cu militari în România.

De asemenea, şi noi am crescut prezenţa militară în Kosovo cu 134 de militari. La misiunea din Bosnia Herţegovina, unde noi suntem principalii contributori, avem peste 400 de militari", a mai spus ministrul Angel Tîlvăr care a subliniat că în 2024 îşi doreşte pace şi prosperitate pentru români. 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close