Antena 3 CNN Actualitate Aproape 150 de morminte de la un cimitir evreiesc, profanate de necunoscuţi

Aproape 150 de morminte de la un cimitir evreiesc, profanate de necunoscuţi

Aproape 150 de morminte de la un cimitir evreiesc, profanate de necunoscuţi
24 Oct 2008   •   19:40

Cimitirul evreiesc din Bucureşti a fost profanat joi de persoane necunoscute. Aproape 150 de morminte au avut de suferit de pe urma actelor de vandalism. Imaginile mormintelor distruse au făcut înconjurul lumii. Ele au fost preluate de mai multe agenţii de ştiri internaţionale, printre care şi Associated Press. Federaţia Comunităţilor Evreieşti a depus deja o reclamaţie la Ministerul Justiţiei. Poliţia a deschis o anchetă şi îi caută, în prezent, pe vinovaţi.
Alarma a fost dată de portarul cimitirului evreiesc de pe Şoseaua Giurgiului. Când a venit la muncă a observat că numeroase plăci funerare erau distruse. Bărbatul a chemat imediat poliţia şi a anunţat comunitatea evreiască. Bilanţul: 131 de monumente distruse. Poliţiştii au luat amprente şi au format deja un cerc de suspecţi. Nimeni nu ştie însă când a fost vandalizat cimitirul. Aurel Vainer, preşedintele ComunităţiiEvreieşti din România, este de părere că acţiunea nu este una întâmplătoare şi că a fost făcută de oameni ?care se pricep la distrugeri?.
Se pare că autorii sunt persoane adulte, iar atacul lor nu are o semnificaţie antisemită, ci este doar o dovadă de teribilism, susţin surse judiciare. Ministerul Justiţiei a cerut Parchetului General să se implice în această anchetă. Pagubele sunt foarte mari deoarece este vorba de monumente funerare vechi şi de valoare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close