Antena 3 CNN Actualitate Situație delicată pentru artiștii independenți: Trebuie să restituie statului o parte din banii primiți în starea de urgență

Situație delicată pentru artiștii independenți: Trebuie să restituie statului o parte din banii primiți în starea de urgență

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:45 04 Ian 2021 Modificat la 20:45 04 Ian 2021
o_1er798g3jm8e20q1g3t61d6lhb.jpg

Așa cum anunța Guvernul Orban încă din martie 2020, ajutorul de stat acordat artiștilor independenți și altor tipuri de freelanceri va fi impozitat.

Este vorba despre persoane ale căror activități au fost întrerupte din cauza restricțiilor impuse de statul român, în contextul pandemiei de COVID-19. Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie și pentru lunile aprilie și mai.

"Acel ajutor de două luni jumate iată că e cumva scăzut. Prin plata impozitelor artiștii trebuie acum să plătească impozitele tot din acei bani, pentru că alți bani nu au venit", a spus în Ediția Specială de la Antena 3, actorul Ioan Batinaș.

"Acest ajutor a fost doar două luni jumate și noi știm că situația s-a prelungit. Ideea a fost că urmă o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural, care a și venit (…) Din câte știu eu, nu au intrat și freelancerii sau actorii care lucrează pe drepturi de autor", a explicat artistul.

Actorul a precizat că nu este afectat de această măsură, dar sprijină demersul colegilor săi.

Marius Mihalache, artist independent: Noi suntem persoane fără venit! 100% ni s-au luat veniturile

Artistul Marius Mihalache a explicat ca pentru mulți colegi de-ai lui, indemnizația de la stat a fost singurul venit din care au trait, de când a început pandemia.

"Astea sunt singurele noastre venituri, în această perioadă, din momentul în care s-a oprit toată activitatea. Dar trebuie să ne decidem dacă e ajutor sau e venit. Dacă e vorba de venit trebuie să plătim. Și dacă e vorba să impozităm această suma, trebuie să ne așezăm la masă să vedem cum îl vom impozita.

Pentru că (..) dacă, să spunem că din iunie, se da drumul la toate concertele, nouă ne trebuie cel puțin un an de zile că să ne putem reorganiza. Noi nu începem de a doua zi să câștigăm bani.

Nicăieri în lume un ajutor nu se impozitează, dacă e vorba de ajutor. Ajutorul se da unor persoane fără venit. Noi suntem persoane fără venit. 100%, nu avem 10% sau 20% sau ni s-a fracturat activitatea parțial. 100% ni s-au luat veniturile. Deci ar trebui să avem un ajutor, și să fie neimpozabil."

Artiștii independenți nu au fost cuprinși în schema de ajutor de stat acordată sectorului cultural începând cu noiembrie 2020

Suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie, a fost acordată pe fiecare lună de inactivitate, independenților care au depus dosare online la Agențiile Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

La vremea respectivă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța că solicitanții vor primi suma brută de 4.072 de lei, însă ulterior, ei vor returna taxele și impozitele.

Acum, în 2021, artiștii care îsi desfășoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate, datorează la bugetul de stat impozitul aferent, plata contribuțiilor sociale (CAS) și a contribuțiilor sociale de sănătate (CASS). Cumulate, toate aceste taxe și impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizației brute și trebuie achitate până în luna martie, atunci când se depun declarațiile de venit pe 2020.

Practic, dacă un independent a încasat de la stat ajutorul pe întreaga perioadă de urgență, adică aproximativ 10.000 de lei, va trebui să returneze statului aproximativ 4.000 de lei.

Doar că Guvernul nu a luat în calcul situația în care artiștii sau alte categorii de independenți nu au putut lucra nici în restul anului 2020, dat fiind că multe dintre restricții au continuat și există și în prezent. În plus, artiștii independenți nu au fost cuprinși în schema de ajutor de stat acordată sectorului cultural începând cu noiembrie 2020.

×
Parteneri
x close