Antena 3 CNN Actualitate ASF, sute de decizii judecătorești favorabile spre folosul consumatorilor

ASF, sute de decizii judecătorești favorabile spre folosul consumatorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avut în ultimul an circa 200 de decizii judecătorești favorabile, care i-au permis evitarea situațiilor care să afecteze consumatorii.

ASF, sute de decizii judecătorești favorabile spre folosul consumatorilor
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    27 Dec 2022   •   16:21

Potrivit unei analize pe anul 2022, practica instanțelor de judecată în ceea ce privește acțiunile introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și mai ales contestațiile formulate de diversele entități supravegheate tinde să devină una mai degrabă favorabilă.

"Cea mai mare parte a deciziilor judecătorești care implică ASF, în 2022, vizează piața de capital.

În această zonă, regulile mai stricte impuse de la nivel european și transpuse și în legislația locală, au făcut ca măsurile de sancționare să fie mai frecvente.

Mai mult, pe acest segment există și procese în contencios administrativ prin care diverși participanți la piață reclamă lipsa de acțiune a ASF în legătură cu alți participanți, de obicei concurenți direcți. În aceste spețe, inclusiv în dosare cu nume foarte cunoscute în piață, balanța deciziilor favorabile înclină tot spre ASF, pe parcursul anului 2022.

Din datele publice, reiese că Autoritatea a beneficiat de aproximativ 100 de astfel de decizii favorabile pe spețe legate de piața de capital, majoritatea în legătură cu sancțiuni acordate unor entități supravegheate sau persoane relevante.

De asemenea, piața asigurărilor a beneficiat de o atenție sporită din partea ASF în ultimii doi ani, iar acest lucru se poate observa din frecvența fără precedent a controalelor și mai ales a deciziilor luate în legătură cu această piață.

Faptul că astăzi fotografia pieței surprinde unul dintre cele mai ridicate niveluri de concurență din istoria sa recentă și cu siguranță cel mai mare grad de diversificare pe piața RCA de la introducerea prin lege a acestui produs se poate spune că are legătură și cu supravegherea mai strictă. În acest context, aplicarea imediată a deciziilor ASF are un rol semnificativ", se arată într-o analiză potrivit studiifinanciare.ro

AICI puteti găsi, sub formă de informări lunare, deciziile favorabile ASF luate de instanțe

AICI puteți consulta, sub formă de informări toate deciziile de sancționare luate de ASF

×
Subiecte în articol: ASF
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close