Antena 3 CNN Actualitate Asistenţii medicali din învăţământ nu şi-au primit salariile de anul trecut

Asistenţii medicali din învăţământ nu şi-au primit salariile de anul trecut

Asistenţii medicali din învăţământ nu şi-au primit salariile de anul trecut
Sursa foto: Asistenta
30 Ian 2009   •   14:03

Personalul medico-sanitar din gădiniţe, şcoli primare şi generale, dar şi din licee nu este plătit din luna decembrie a anului trecut, din cauza reorganizării sistemului medical. Ordinele de plată prin care asistenţii îşi iau salariile nu au ajuns la spitale, pentru că, printr-o hotărâre a Guvernului României, personalul medico-sanitar nu va mai aparţine, din 1 ianuarie 2009, de spitale, ci de primăriile locale.
De o lună şi jumătate, toţi asistenţii medicali încadraţi în unităţile de învătământ din Bucureşti şi din provincie nu şi-au primit drepturile salariale, din cauza reorganizării sistemului, astfel încât aceştia să nu mai fie plătiţi de Ministerul Sănătăţii, ci de autorităţile locale, adică de primării.
"Eu nu am luat salariul din 15 decembrie. Trebuia să-l iau pe 15 ianuarie, însă cei de la minister ne-au dus cu vorba cum că o să vină banii mâine şi tot aşa. Dar a trecut o lună şi jumătate şi ne-am impacientat, pentru că unii dintre noi au de plătit rate, nu mai zic de traiul zilnic", spune pentru Antena3.ro o asistentă medicală de la o grădiniţă din Bucureşti, care lucrează de 13 ani în această meserie.
Tot ea adaugă pentru Antena3.ro că aparţine de Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", iar ordinele de plată (OP) vin de la Ministerul Sănătăţii acolo de unde asistenţii medicali care aparţin de acel spital îşi pot ridica salariile.
"Eu am un salariu de 1.360 de lei, datorită vechimii în muncă şi pe care mi l-a mărit în noiembrie anul trecut. Înainte aveam 830 de lei, însă salariile asistenţilor medicali din alte unităţi sunt şi acum mici, pentru că nu li s-a acordat mărire", mai spune pentru Antena3.ro asistenta medicală.
Ordinele de plată sunt pe drum
Salariile asistenţilor medicali din învăţământ au fost trimise spitalelor de care aparţin de abia la mijlocul săptămânii acesteia şi urmează să ajungă săptămâna viitoare la destinatari.
Oana Grigore, şefa biroului de presă din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) spune pentru Antena3.ro că în octombrie anul trecut, printr-o decizie a Guvernului României, o parte din atribuţiile MS au trecut în subordinea autorităţilor locale, pentru că serviciile acordate sunt în folosul comunităţii.
Printre atribuţii se numără şi plata asistenţilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari  rromi şi personalului medico- sanitar încadrat în unităţile de învăţământ, care ar fi trebuit să treacă în subordinea primăriilor de la 1 ianuarie 2009.
"Pentru că primăriile locale nu au avut timp să facă demersurile necesare noii organizări, Ministerul Sănătăţii va plăti în continuare salariile asistenţilor medicali din grădiniţe, şcoli şi licee până la 30 iunie 2009, după care de acest lucru se vor ocupa primăriile", explică Oana Grigore pentru Antena3.ro.
Tot ea adaugă că pentru primul trimestru al anului, drepturile salariale ale asistenţilor medicali sunt rezolvate, iar aceştia îşi vor primi salariile la timp.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close