Antena 3 CNN Actualitate Atacurile biologice sunt iminente. Autorităţile române se pregătesc cu întârziere pentru ripostă

Atacurile biologice sunt iminente. Autorităţile române se pregătesc cu întârziere pentru ripostă

Atacurile biologice sunt iminente. Autorităţile române se pregătesc cu întârziere pentru ripostă
26 Oct 2008   •   22:35

Cu întârziere de un an faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, autorităţile române se pregătesc pentru o eventuală ripostă în cazul unor atacuri biologice, anunţă Gardianul. Boli infecţioase grave sau atacurile teroriste cu agenţi biologici ar putea face foarte multe victime în cazul în care agenţii patogeni ar fi răspândiţi de terorişti. Aceştia ar putea folosi în atacurile lor virusuri ale febrelor hemoragice, cum ar fi Ebola sau cu viruşi mai "obişnuiţi" precum Salmonella sau microbul care produce dizenteria, Shigella.
O hotărâre care va da startul unui program de supraveghere a teritoriului este pe cale de a fi adoptată de Guvern. Conform Cerinţelor OMS, până în 2012 va trebui să avem o reţea de supraveghere şi intervenţie destinată detectării şi contracarării evenimentelor nucleare, chimice şi biologice care ar putea afecta sănătatea publică.
În acest sens va fi nevoie de dotări precum costume asemănătoare celor spaţiale dar şi personal specializat, unităţi pentru carantinare, laboratoare mobile specializate. Potrivit Gardianul, doar armata dispune de astfel de unităţi pentru uzul propriu. De asemenea, teroriştii se apropie de momentul în care pot lansa atacuri cu agenţi patogeni, având în vedere uşurinţa cu care aceştia pot fi transportaţi, bombele biologice ocupând un spaţiu redus.
Astfel, un pachet cu mâncare sau un termos, cu care un terosrist ar putea călători la bordul unui avion, pot fi foarte uşor utilizate în acest sens.
Citiţi articolul integral în Gardianul
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Organizatia Mondiala a Sanatatii
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close