Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile locale au aflat de la TV că se taie banii europeni pentru spitale: "Era cred că o șansă mare"

Autorităţile locale au aflat de la TV că se taie banii europeni pentru spitale: "Era cred că o șansă mare"

Autoritățile locale au aflat de la televizor că șase spitale din țară au rămas fără finanțare de la Bruxelles, în valoare de peste 700 de milioane de euro. Ce acuzații aduc Guvernului.

Autorităţile locale au aflat de la TV că se taie banii europeni pentru spitale: "Era cred că o șansă mare"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    12 Sep 2023   •   16:39

Autoritățile locale acuză guvernul că minte atunci când susține că banii europeni au fost pierduți pentru că termenul limită pentru construcții și modernizări, adică anul 2026, n-ar fi fost atins.

Într-o primă reacție în scandal, premierul Marcel Ciolacu a susţinut că nu îl poate certa pe ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Noua secție de pediatrie din curtea Spitalului Județean Constanța urma să aibe o clădire nouă impozantă cu nouă etaje, modernă, destinată sănătății mamei și copilului, ce urma să fie ridicată din fonduri europene. Secția urma să aibă şi o parcare cu 270 de locuri, toate realizate cu o investiție de 150 de milioane de euro. 

O investiție despre care autoritățile locale susțin că au aflat din presă că nu se va mai realiza din bani europeni. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, susține că banii au fost pierduți pentru că spitalul nu avea cum să fie gata la timp. Autoritățile locale îl contrazic.

"Nu avem niciun temei legal să anulăm acea procedură de achiziție. Noi trebuie să atribuim. Acum, în câteva zile se va finaliza procedura contractul de execuție de lucrări. Da, deci noi nu vom atribui. Noi vom semna acel contract, ne vom angaja la acel obiectiv de investiții", a spus Petre Enciu, vicepreşedinte CJ Constanţa.

Noul spital de pediatrie, care ar putea fi construit cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, adică din bani pentru care statul român plătește dobândă, ar urma să aibă opt săli de chirurgie și un total de 365 de paturi.

"Foarte rău, puteam construi pe bani europeni un spital de care chiar este nevoie și era cred că o șansă mare", spune un localnic.

Alt oraș, alt spital rămas fără finanțare europeană. Aradul a pierdut banii de la Bruxelles pentru construirea unei maternități cu 10 etaje. Și aici autoritățile locale cred că unitatea medicală ar fi fost gata în timp util, adică până în 2026, termenul limită impus de Comisia Europeană.

"Am aflat citind presa, adică oficial, noi nu am primit nimic. Noi mâine semnăm proiectarea tehnică. Din primăvară dăm drumul la licitație pentru execuție. Ne mai rămâneau 3 ani de zile", a spus Iustin Cionca, preşedinte Consiliul Judeţean Arad. 

Premierul Marcel Ciolacu vine însă cu o altă versiune.

"Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nu aveau nici studiu, aveau o schiță și o sumă de cam atât ar fi trebuit pentru acel spital.

Acel spital se va face, trece a trece pe fonduri europene și pe împrumuturi BEI", a spus premierul Marcel Ciolacu.

În total, Comisia Europeană ne-a lăsat fără 2,1 miliarde de euro. Din aceste fonduri, peste 700 de milioane de euro urmau să fie folosite pentru construcția și modernizarea a şase spitale din România.

×
Subiecte în articol: PNRR spitale bani europeni
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close