Antena 3 CNN Actualitate Avocatul Poporului ar putea sesiza CCR în cazul legii care îi interzice lui Dragnea să devină premier

Avocatul Poporului ar putea sesiza CCR în cazul legii care îi interzice lui Dragnea să devină premier

Avocatul Poporului ar putea sesiza CCR în cazul legii care îi interzice lui Dragnea să devină premier
Sursa foto: Foto: Intact Images
14 Dec 2016   •   08:11

Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constituţională în privinţa legii care nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie prim-ministru. Este vorba despre un text normativ de pe vremea când Adrian Năstase era premier şi care spune că nicio persoană condamnată penal nu poate ocupa şefia Executivului.

CCR este instituţia care poate decide dacă în procesul de desemnare a viitorului premier este luată în calcul şi legea de funcţionare a Guvernului sau dacă textul din Constituţie, care nu prevede interdicţii în privinţa condamnărilor, este cel care primează în astfel de cazuri. Iar Avocatul Poporului este instituţia care poate cere Curţii Constituţionale să analizeze situaţia.

Fără lămurirea de la Curtea Constituțională se preconizează o criză politică. Potrivit surselor din partid, PSD insistă ca Liviu Dragnea să fie nominalizarea pentru postul de prim-ministru. Asta în timp ce preşedintele Klaus Iohannis este hotărât să nu accepte în această funcţie o persoană care nu îndeplineşte criteriile de intergritate.

Într-o zi sau maximum două Avocatul Poporului va decide dacă se va sesiza pentru ridicarea unui excepții de neconstituționalitate la CCR.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close