Antena 3 CNN Actualitate Bărbat prăbuşit pe stradă cu criză epileptică, salvat de un echipaj de poliţie, în Neamţ: "Aveţi grijă de voi"

Bărbat prăbuşit pe stradă cu criză epileptică, salvat de un echipaj de poliţie, în Neamţ: "Aveţi grijă de voi"

Un bărbat, abia externat din spital, a suferit o criză epileptică şi s-a prăbușit pe stradă în Neamţ. Din fericire, pietonul a fost observat de un echipaj de poliție care a oprit imediat traficul şi i-a acordat primul ajutor.

Bărbat prăbuşit pe stradă cu criză epileptică, salvat de un echipaj de poliţie, în Neamţ: "Aveţi grijă de voi"
Sursa foto: Facebook Poliţia Română
de Claudia Popovici    |    24 Ian 2022   •   19:05

Întâmplarea a avut loc pe E85 în judeţul Neamţ, acolo unde un bărbat, abia externat din spital, s-a prăbușit pe stradă în urma unei crize epileptice.

Din fericire, pietonul a fost observat de un echipaj de poliţie.

„Împreună cu cei doi colegi de la Jandarmerie, Ionuț Ambrosă și Radu Botezatu, au oprit traficul și i-au acordat primul ajutor.

După ce și-a revenit, bărbatul a povestit că doar ce ieșise din spital și se îndrepta către casă. Păi atunci către casă să fie!

Așa că, Gabriel s-a asigurat că ajunge în siguranță și l-au dus până la mijlocul de transport către domiciliu. 

Eveniment neplăcut cu final liniștit, în familie! Aveți grijă de voi", scrie Poliţia Română pe pagina de socializare a instituţiei. 

Cum putem ajuta o persoană care are o criză epileptică

Neurologul Irina Oane a explicat la Antena 3 de ce apare epilepsia, dar şi cum să gestionăm crizele epileptice atunci când avem în preajmă un bolnav.

"Epilepsia poate avea foarte multe cauze, există sute de boli care se pot exprima prin crize de epilepsie. Ea poate să fie structurală, atunci când avem în creier o leziune, o modificare şi ea provoacă aceste crize sau poate să fie genetică, imună ori metabolică", a explicat medicul Irina Oane, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Odată diagnosticată boala, prevenţia se face printr-un tratament epileptic, astfel că bolnavul ia nişte medicamente pentru a preveni, pe cât posibil, apariţia altor crize.

Simptomele acestei boli dure sunt crizele epileptice, care pot fi foarte diverse. 

Simptomele unei crize de epilepsie

"De la mici senzaţii, când pacienţii îşi aduc aminte lucruri din trecut, fără să vrea şi simt un miros ciudat, iar ei pot să-şi desfăşoare activitatea, deci din exterior să fie complet neperceptibil, până la crize în care pacientul cade şi are convulsii.

Nu există un mod tipic în care se manifestă o crizpă de epilepsie", precizează dr. Oane.

În felul acesta, sunt persoane care au mici crize de epilepsie, nu conştientizează şi pot trăi ani de zile cu această boală.

În cazul epilepsiilor generate de leziuni ale creierului, dacă acele tumori se scot, se poate ca epilepsia să fie vindecată, asigură medicul.

Putem muri din cauza unei crize de epilepsie

"Este important ca oamenii să înţeleagă că există anumite tipuri de epilepsii care se pot vindeca", spune dr. Irina Oane.

Totuşi, există şi epilepsii care ne pun viaţa în pericol şi se mai întâmplă mai ales atunci când tratamentul nu dă roade. 

Cum ajutăm un epileptic care suferă o criză

"În primul rând, trebuie să asigurăm pacientul dacă el cade şi să-l aşezăm într-o poziţie de siguranţă, pentru că dacă are convulsii să nu se lovească treptat de vreun plan dur şi să cronometrăm criza. 

În mod normal, o criză se sfârşeşte cam în 3-5 minute. Dacă ea se prelungeşte şi persoana nu-şi revine, trebuie alertată Ambulanţa.

Circa 70% din pacienţi pot să ducă o viaţă normală cu epilesia, pentru că sunt controlaţi de tratament", mai spune neurologul.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close