Antena 3 CNN Actualitate Băsescu i-a retras decoraţia lui Vadim

Băsescu i-a retras decoraţia lui Vadim

Băsescu i-a retras decoraţia lui Vadim
27 Mai 2007   •   14:16

Preşedintele Traian Băsescu i-a retras decoraţia ?Steaua României? liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Decretul prin care senatorul nu mai este cavaler a fost semnat joi, dar publicat abia duminică pe site-ul preşedinţiei www.presidency.ro. Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Cavaler i-a fost acordat lui Vadim Tudor prin decret în decembrie 2004, numărându-se printre ultimele gesturi ale Ion Iliescu în funcţia de şef al statului. Tot atunci, Iliescu a semnat şi decretul de graţiere a lui Miron Cozma. Potrivit Cotroceniului, decizia vine ca urmare a solicitării înaintate de un grup de intelectuali decoraţi cu acest Ordin.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ?Steaua României? i-a cerut lui Vadim Tudor să îşi prezinte scuze faţă de ceilalţi Cavaleri, în principal pentru comportamentul afişat în Parlament la citirea ?raportului Tismăneanu?. Consiliul a decis, de asemenea, cu majoritate de voturi, ca în cazul în care Corneliu Vadim Tudor nu va da curs acestei solicitări în termenul stabilit (de 15 zile de la data adoptării hotărârii, n.r.), să i se retragă decoraţia.

Protestul intelectualilor
În februarie, cinci intelectuali români decoraţi de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional ?Steaua României? au cerut unui for prezidenţial cu atribuţii în domeniu să analizeze propunerea de a-i retrage această decoraţie lui Corneliu Vadim Tudor. În cererea lor, Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu şi Stelian Tănase invocau faptul că decorarea lui Vadim este o greşeală a lui Ion Iliescu.

Semnatarii apreciau că toate declaraţiile şi luările de poziţie ale lui Vadim, ?care au subminat permanent valorile democratice ale societăţii româneşti?, îl fac pe ?cetăţeanul Corneliu Vadim Tudor incompatibil cu deţinerea în continuare a ordinului?.

Vadim Tudor: "cine s-a luat de mine a murit"
În replică, Corneliu Vadim Tudor a declarat că retragerea ordinului este numai o răzbunare şi a avertizat că persoanele care i-au vrut răul au murit, scrie Mediafax. ?Răzbunarea e arma prostului. Ştiam ce e în capul lui Traian Băsescu. Pe mine mă îngrijorează soarta lui, pentru că cine s-a luat de mine a murit, l-a bătut Dumnezeu?, a precizat liderul PRM.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close