Antena 3 Actualitate Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu prag sub 50%

Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu prag sub 50%

06 Iun 2013   •   18:51
Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu prag sub 50%
Sursa foto: Foto: Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată, informează Mediafax.
   
Preşedintele a fost întrebat, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, ce părere are despre reducerea pragului pentru validarea unui referendum la 30%.
   
Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.
   
"Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva", a adăugat Băsescu.
   
El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.
   
Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.
   
"România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%", a susţinut şeful statului.

Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi, la ora 17:00, cu susţinătorii săi de pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close