Antena 3 CNN Actualitate Becurile led si caracteristicile acestora

Becurile led si caracteristicile acestora

Becurile led si caracteristicile acestora
27 Sep 2018   •   17:23

Cred ca toata lumea stie deja ca becurile cu led se bucura de o foarte mare popularitate, iar motivul se datoreaza, in principal, datorita faptului ca sunt becurile cele mai „prietenoase” cu mediul, consumand energie putina si fiind fabricate din substante  – asa cum le numesc producatorii – „curate”, iar cel mai mare avantaj al acestora este ca au durata de viata foarte mare (pana la 50.000 de ore). Caracteristicile prietenoase cu mediul ale becurilor cu led, se datoreaza progreselor tehnologice – acestea au fost rapide si agresive, deoarece tot mai multi producatori concureaza pentru a proiecta becuri cu led-uri potrivite pentru orice destinatie ar avea in casa (baie, bucatarie, holuri, dormitoare).

Statisticile au demonstrat ca, majoritatea oamenilor, aleg sa protejeze tot mai mult mediul inconjurator, luand masuri care le sunt si lor accesibile, astfel incat modul lor de viata sa fie cat mai ‘’eco-friendly’’. Iar prima schimbare pe care o fac, este cea a achizitionarii acestor becuri – mai ales ca orice pret becuri cu led este un pret accesibil (chiar daca este un pret ceva mai ridicat decat al becurilor obisnuite). In plus, un bec cu led consuma de doua ori mai putin curent electric decat obisnuitul bec fluorescent si chiar si de zece ori mai putin decat unul incandescent. Acest lucru inseamna, mai exact, costuri mai mici la energia electrica – deci ajungeti sa economisiti, pe termen lung, bani frumosi!

Stiati ca majoritatea becurilor cu led nu emana lumina ultravioleta, care este cunoscuta ca fiind preferata insectelor zburatoare? Aceasta caracteristica a creat furori pe piata autohtona, deoarece reprezinta un real ajutor in lupta cu insectele sacaitoare. Iar daca doriti sa le utilizati in aer liber, becurile cu led, care au lentile sau becuri galbene, sunt ideale pentru acest lucru. De asemenea, au o dimensiune mult mai redusa, ce permite o scadere a volumului instalatiilor de iluminat, sunt mult mai rezistente la socuri si nu se sparg, pentru ca nu au filament, precum becurile incandescente – fiind, astfel, mai usor si de reciclat.

Becurile led au, de asemenea, trei nuante de lumina: lumina rece, lumina neutra si lumina calda – ca sa poti sa o alegi pe cea mai potrivita pentru locuinta ta. Nu emit radiatii infrarosii sau ultraviolete si nu produc caldura, si chiar daca achizitionarea acestor led-uri difera mult fata de achizitionarea becurilor incandescente, avantajele inclina balanta in favoarea becurilor cu led, care produc o lumina constanta, ce are aceleasi caracteristici, iar culoarea acestora vine de la un invelis de fosfor, care se aplica in timpul fabricarii. Este bine sa cunoasteti faptul ca niciun alt tip de bec nu reprezinta aceasta caracteristica unica.

Desi lista avantajelor este mult mai ampla, exista si cateva dezavantaje, care trebuie mentionate, astfel incat sa nu intampinati probleme. De exemplu, daca acestea nu sunt fabricate corespunzator, nu vor atinge eficienta maxima dorita de la un bec led, care va ajunge sa foloseasca o putere mai mare, dar va produce o lumina mai slaba, ducand astfel la pierderi. Un alt dezavantaj il reprezinta elementele interioare atasate led-ului – daca acestea nu extrag eficient caldura degajata, viata becului se va micsora drastic (dar asta este o problema tehnica, ce tine strict de modul de fabricare, nicidecum de cumparator).

Iar pentru a te asigura ca achizitionezi becuri led de calitate inalta, alege doar producatori cunoscuti, cu experienta acumulata si cu vaste cunostinte in acest domeniu, care sa fie in masura sa iti dea cele mai bune sfaturi, astfel incat sa poti sa iei cea mai corecta decizie pentru tine. Avand in vedere numeroasele avantaje pe care aceste becuri le ofera, este de inteles de ce tot mai multa lume alege varianta mai eco-friendly, contribuind la protejarea mediului, prin reducerea consumului de energie al locuintei. In plus, daca alegeti sa combinati aceasta alegere cu alte alegeri ‘’sanatoase’’, cum ar fi reciclarea acestor becuri, dupa ce si-au incheiat durata de viata, poate sa creeze un puternic impact pozitiv asupra planetei noastre.

Ideea de baza este ca becurile cu led vor ajunge, treptat, sa le inlocuiasca total pe cele incandescente. De aceea piata abunda in fel si fel de becuri led, cu forme si culori diferite, iar cei mai mari producatori cauta sa isi si informeze publicul larg in legatura cu avantajele acestora. Doar un om informat poate sa inteleaga faptul ca o alegere bine gandita are efecte benefice pe termen lung. Si nu doar becurile led sunt create special pentru protejarea mediului – tot mai multe aparate electrocasnice sunt mult mai atent lucrate din punct de vedere tehnic, ca sa poata sa respecte normele protectiei mediului inconjurator. Dupa acest principiu se ghideaza si masinile hibrid, iar lista cu exemple bune poate continua!

 

 

 

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close