Antena 3 CNN Actualitate Controverse în jurul Codului de urbanism. Specialiștii AREI spun că beneficiarii autorizațiilor de construcție riscă să devină victime colaterale

Controverse în jurul Codului de urbanism. Specialiștii AREI spun că beneficiarii autorizațiilor de construcție riscă să devină victime colaterale

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:11 31 Dec 2023 Modificat la 14:11 31 Dec 2023

Asociația Investitorilor de Real Estate din România opinează că se încalcă dreptul de amenajare a propriului spațiu prin faptul că un inițiator al unui Plan Urbanistic Zonal nu poate fi şi beneficiar.

Dezvoltatorii cer ca atunci când un PUZ (n.r. Plan Urbanistic Zonal) este contestat în instanță, inițiatorul lui, o persoană privată, să se poată apăra, mai exact să aibă calitate procesuală activă în instanță pentru a apăra PUZ-ul.

Citește și: Produsele care se scumpesc în România, din 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Potrivit legislației actuale, Planul Urbanistic Zonal este inițiat de o entitate, fie ea publică sau privată, pentru realizarea unei amenajări a terenului aflat în proprietate. Acesta este verificat, validat și aprobat de către direcțiile administrației locale și de către Consiliile Județene sau municipale.

Un alt aspect esențial ține de faptul că, atunci când un PUZ este contestat în instanță, inițiatorul lui, persoană privată, să se poată apăra, mai exact să aibă calitate procesuală activă în instanță pentru a apăra PUZ-ul .

Este un principiu care reflectă dreptul constituțional de acces liber la justiție. Constructorii spun că există cazuri în care autoritățile publice locale emitente ale PUZ-urilor de sectoare au fost împiedicate să apere documentele pentru care au fost chemate în instanță.

Cel care inițiază PUZ-ul nu este beneficiar

 În viziunea autorităţilor, cel care a inițiat și a primit PUZ-ul nu poate fi beneficiar. Dezvoltatorii imobiliari spun că este o absurditate și o încălcare a dreptului de amenajare a propriului spațiu.

"Știm cu toții că astăzi avem procese începute de Primăria Capitalei împotriva autorizatiilor emise legal de Sectorul 2. De ce spun legal, pentru ca domnul Mihaiu, la momentul la care a semnat acele autorizații a avut răspuns de la 3 entități care lucrează și elaborează legislația și ar fi putut să decidă dacă aceste autorizații sunt nule sau nu.

Respectiv prefectura, ISC și ministerul Dezvoltării. Care este rezultatul? Este ca la primele doua procese ce au avut termene, au fost respinse acțiunile domnului primar, pentru ca dânsul nu are calitatea necesară", a declarat Antonela Comșa, membru în consiliul director al Asociației Investitorilor de Real Estate din România.

Dacă există vreo vină, ea aparține autorității care a întocmit și aprobat acele PUZ-uri, susţin dezvoltatorii imobiliari. Iar beneficiarii certificatelor de urbanism și autorizațiilor ar deveni victimele colaterale ale incompetenței administrative.

Membrii Asociației Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, spun că principiile reprezentativității politice democratice vizează și calitatea de beneficiar al unui PUZ, care trebuie să fie orice proprietar de teren, atât în exercitarea dreptului său constituțional de proprietate, cât și în cel de a avea acces liber la justiție, în cazul contestării respectivei documentații.

×
x close