Antena 3 Actualitate BNR oferă soluția pentru cumpărarea ”Cumințeniei Pământului”

BNR oferă soluția pentru cumpărarea ”Cumințeniei Pământului”

27 Aug 2016   •   14:32
BNR oferă soluția pentru cumpărarea ”Cumințeniei Pământului”

Mugur Isărescu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că, pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului, ar putea fi folosiţi banii pe care BNR îi dă, anual, către bugetul de stat, adică 80% din profit, echivalentul a câteva sute de milioane de euro, scrie b365.ro.

Guvernatorul BNR a afirmat că, dacă s-ar recurge la această soluţie, nu s-ar mai lungi discuţia pe marginea achiziţionării operei lui Brâncuşi.

"Când am putut, Banca Naţională a făcut acte de donaţie. Acum, «donaţia» noastră este către buget - 80% din profit. (...) puteţi spune că, din cei 80%, bani pe care îi dăm bugetului şi care sunt, nu cinci milioane de euro, ci câteva sute de milioane de euro, să cumpere Cuminţenia Pământului. Deci, noi livrăm statului aproape tot profitul nostru şi statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate, Băncile Centrale nu pot să dea profitul decât către stat şi către societate. Am şi eu rugămintea să sugeraţi ca, din cei 80% - anul acesta nu ştiu cât am dat bugetului de stat - cinci milioane să fie daţi pentru Cuminţenia Pământului, să nu mai lungim povestea aceasta prea mult", a spus Isărescu.

Soluţia lui Isărescu, pentru finanţarea achiziţionării de către statul român a operei lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului", a venit în urma unei sugestii a istoricului Andrei Oişteanu, prezent la o conferinţă susţinută de guvernatorul BNR, vineri seara, la Alba Iulia.

Oişteanu a afirmat că şi Banca Naţională ar trebui să doneze pentru "Cuminţenia Pământului", gestul putând reprezenta un îndemn şi pentru alte bănci şi entităţi financiare.

Andrei Oişteanu a fost aplaudat de public după ce a spus că, din cei doi euro, atât cât sunt îndemnaţi cetăţenii români să doneze "nu se vor strânge banii şi ne îndreptăm spre o catastrofă de încredere în propriile putinţe şi valori".

×
Subiecte în articol: BNR Mugur Isarescu cumintenia pamantului

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close