Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Externe: ”Franța ne va sprijini pentru aderarea la OCDE”

Ministrul de Externe: ”Franța ne va sprijini pentru aderarea la OCDE”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Franța va sprijini România în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, într-o conferință de presă, cu ocazia întâlnirii cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian la București.

Ministrul de Externe: ”Franța ne va sprijini pentru aderarea la OCDE”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    03 Feb 2022   •   11:37

„Mulțumim domnului ministru pentru sprijinul oferit de Franța în procesul de aderare a României la OCDE, concretizat prin adoptarea la 25 ianuarie a deciziei referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România. (...)

Vom discuta despre temele de actualitate de pe agenda europeană. România sprijină ferm avansarea agendei europene pe durata președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene pentru a consolida reziliența UE într-un context sanitar, economic și social dificil.”, a transmis Bogdan Aurescu.

Cei doi demnitari au discutat stadiul și perspectivele proiectelor și dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală. În context, a fost convenită organizarea unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniștri de afaceri externe și apărare, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește temele de actualitate de la nivel european, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului francez cu privire la sprijinul României pentru urmărirea priorităților asumate de Președinția franceză a Consiliului UE pentru primul semestru al anului 2022.

În contextul discuțiilor privind consolidarea reformei spațiului Schengen și a securității frontierelor externe ale Uniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat așteptările țării noastre de aderare la spațiul Schengen. Șeful diplomației franceze a asigurat asupra disponibilității părții franceze de a întreprinde eforturile necesare pe durata deținerii Președinției Consiliului UE în vederea avansării acestui dosar, evidențiind că reforma spațiului Schengen reprezintă o prioritate pentru Franța la cel mai înalt nivel.

Cei doi demnitari au discutat și despre situația de securitate din regiune, cu accent pe situația tensiunile îngrijorătoare din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre.

Discuțiile miniștrilor de externe au vizat, de asemenea, situația politică și de securitate din Africa Subsahariană, cu accent pe regiunea Sahelului.

 

×
Subiecte în articol: România OCDE Franta
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close