Antena 3 CNN Actualitate Când va putea primi Oltchim bani de la Guvern şi cât de mare ar putea fi suma

Când va putea primi Oltchim bani de la Guvern şi cât de mare ar putea fi suma

Când va putea primi Oltchim bani de la Guvern şi cât de mare ar putea fi suma
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Sep 2012   •   14:31

Statul ar putea acorda un ajutor combinatului Oltchim cel mai devreme în luna noiembrie. Operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor.

"În astfel de situaţii, răspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, întrucât se presupune că ai o urgenţă, vrei să ţii o companie în viaţă. Totuşi, termenul este de 30 de zile de când se primeşte notificarea", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că un astfel de ajutor poate fi acordat pe o perioadă de cel mult şase luni, atât sub formă de bani, cât şi sub formă de garanţii. La finalul celor şase luni, autorităţile vor fi nevoite să prezinte un plan de restructurare care să fie acceptat de Comisia Europeană. În caz contrar, întreaga sumă va fi rambursată, inclusiv cu dobânzi şi penalităţi.

"Cât de mare poate să fie un astfel de ajutor. În principiu sunt nişte bani cu care poţi să ţii firma în viaţă timp de şase luni şase luni (...) Se ia în calcul EBIDTA de anul trecut, care probabil e negativă, plus amortizarea, plus diferenţa dintre capitalul circulant de la momentul T0 si la T1 şi o împart la doi (...) Am cerut nişte date de la combinat, pentru a face o estimare, dar nu le-am primit până acum. Fundamentarea pentru ajutorul de stat o va face însă Ministerul Economiei", a adăugat Chiriţoiu.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim. Afaceristul a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

 

×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei Oltchim
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close