Antena 3 CNN Actualitate Capcane în post. Cum au ajuns halvaua şi pateul vegetal alimente de dulce

Capcane în post. Cum au ajuns halvaua şi pateul vegetal alimente de dulce

Capcane în post. Cum au ajuns halvaua şi pateul vegetal alimente de dulce
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    07 Noi 2011   •   21:10

Peste câteva zile intrăm în post şi magazinele şi-au umplut deja rafturile cu marfă specială. Cei care nu citesc cu mare atenţie eticheta pot ajunge să mănânce de dulce fără să vrea. Ingrediente interzise se ascund în multe alimente care sunt doar în teorie de post.

Producătorii alimentelor aşa-zise de post se bazează pe încredere. Spre exemplu, există un tip de halva care conţine praf de ouă. Numele ingredientului ce încalcă regula postului nici măcar nu e ascuns sub o formulă greu de înţeles. De ce s-ar mai obosi producătorii când, de cele mai multe ori, românul cumpără fără să verifice.

Un alt produs, aceeaşi problemă. Un pateu vegetal care conţine, printre altele, carmin este, de asemenea, un aliment de dulce. Ingredientul care transformă produsul din unul de post în unul de dulce este, de această dată, carminul, un colorant extras dintr-o insectă. 

"Postul presupune o alimentaţie din care se elimină carnea, ouăle şi... insectele", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Şi nu sunt singurele exemple. Poţi găsi cu uşurinţă grăsimi animale, praf de ou, cazeină sau praf de zer acolo unde nu ar trebui să existe. Ideal ar fi ca, pe perioada postului, să consumăm doar produse naturale sută la sută, adică legume, cereale, seminţe şi fructe proaspete.

Postul Crăciunului începe peste o săptămână şi ţine 40 de zile. De-a lungul lui, primim însă mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

 

 
Get Adobe Flash player


×
Subiecte în articol: post ingrediente
Parteneri
O nouă zi liberă pentru români. Ce trebuie să facă salariaţii
x close