Antena 3 CNN Actualitate Cât plătim în plus la factură, lunar, dacă lăsăm cuptorul cu microunde în priză

Cât plătim în plus la factură, lunar, dacă lăsăm cuptorul cu microunde în priză

Majoritatea dintre noi avem acasă un cuptor cu microunde. Astfel, putem încălzi mâncarea într-un timp record, fără prea mult efort. Însă acesta consumă curent. Iar prețurile energiei din ultima vreme nu prea ne permit să risipim.

Cât plătim în plus la factură, lunar, dacă lăsăm cuptorul cu microunde în priză
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    19 Oct 2022   •   16:00

Mai mult decât atât, apar din ce în ce mai multe informații în ultima vreme, mai ales în contextul prețurilor uriașe la energie, care spun că electrocasnicele ar consuma curent chiar și atunci când nu sunt folosite, însă sunt lăsate în priză.

Acesta este și motivul pentru care specialiștii au măsurat cât consumă un cuptor cu microunde dacă rămâne conectat la curent peste noapte, însă nu este folosit.

Potrivit acestora, cantitatea risipită este relativ mică. Cu toate acestea, dacă nu intenționați să folosiți cuptorul cu microunde mai mult de o oră, atunci deconectarea este o idee bună.

Cât de sigur este să țineți cuptorul cu microunde în priză când nu este utilizat

Cuptoarele cu microunde consumă energie atunci când sunt conectate datorită afișajelor digitale. Cu toate acestea, cantitatea de curent este scăzută.

Pe de altă parte, există și un risc, mic ce e drept, ca un cuptor cu microunde vechi sau deteriorat să provoace un scurtcircuit și să ducă la un incendiu. Înlocuirea cuptorului cu microunde de peste 10 ani și îngrijirea corectă a acestuia sunt factori de siguranță mult mai importanți decât scoaterea din priză, scrie techpenny.com.

Deconectarea unui cuptor cu microunde economisește energie electrică (și bani)?

Trăim într-o lume în care sustenabilitatea este o componentă cheie în viața de zi cu zi. Economisirea energiei ne face bine atât nouă, cât și planetei.

Tocmai de aceea este bine ca, atunci când nu folosiți cuptorul cu microunde, să îl scoateți din priză.

Specialiștii de la energyusecalculator.com estimează că „într-un singur an, un cuptor cu microunde, în modul de așteptare 24/7, va folosi aproximativ 38,4 kWh”. 

Acum poate că nu sună a fi o cantitate uriașă, dar totul se adună.

Iată cum trebuie să facem calculul.

38.4 w/zi x 30 de zile = 1.152 w/lună = 1.15 kw/lună
1.15 kw/lună x 0,76 lei = 0.87 lei / lună

Ar trebui să deconectați cuptorul cu microunde când plecați în vacanță?

Evident, atunci când sunteți plecați pentru mai multe zile, este bine să deconectați toate aparatele electrocasnice. Atât pentru economisire, cât și pentru siguranță.

×
Subiecte în articol: cuptor microunde
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close