Antena 3 CNN Actualitate Avertizor în interes public sau de integritate, ce înseamnă și de ce este important

Avertizor în interes public sau de integritate, ce înseamnă și de ce este important

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public. Iată ce înseamnă și de ce este important avertizorul în interes public sau avertizorul de integritate.

Avertizor în interes public sau de integritate, ce înseamnă și de ce este important
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    28 Mar 2023   •   12:48

În orice organizație, fie ea publică sau privată, de dimensiuni mici sau mari, pot apărea activități ilegale sau practici abuzive. Acestea pot lua diverse forme, inclusiv corupție, fraudă, practici comerciale incorecte sau neglijență, iar dacă nu sunt abordate cu măsuri adecvate, acestea pot afecta grav interesul public.

Angajații unei organizații sau cei care sunt în contact cu aceasta în cadrul activităților lor profesionale sunt, de multe ori, primii care au cunoștință despre existența acestor activități.

De aceea, ei se află într-o poziție privilegiată pentru a informa autoritățile competente, astfel încât să se poată interveni și să se rezolve problema într-un mod prompt și eficient, potrivit Comisiei Europene.

Ce înseamnă avertizor în interes public/ avertizor de integritate

Avertizorii de integritate reprezintă o parte crucială a sistemului democratic prin dezvăluirea activităților ilegale, a corupției, a fraudei și a conducerii defectuoase din instituțiile și companiile de stat sau private.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea avertizorilor în interes public, unul dintre motivele blocării unei tranşe de 3,2 miliarde de euro în PNRR

Acești avertizori se află adesea în situații de risc personal atunci când raportează astfel de infracțiuni și, prin urmare, necesită protecție legală, inclusiv anonimat.

În absența acestei protecții, avertizorii se pot confrunta cu persecuții, concedieri sau chiar pericole fizice. De asemenea, există riscul ca faptele semnalate de ei, chiar cu bună credință, să nu fie investigate.

De ce este importantă legea averizorilor

Desigur, și în absența unei astfel de legi, se pot face raportări cu privire la încălcarea legii. Scopul legii este de a oferi protecție avertizorilor și de a-i ajuta să evite represalii, cum ar fi concedierea, discriminarea sau pierderea beneficiilor.

Dacă raportarea este făcută în conformitate cu legea, avertizorul este exonerat de răspundere, iar în cazul în care suferă represalii, poate beneficia de măsuri reparatorii. De exemplu, poate obține rapid, prin intermediul instanței, suspendarea măsurii luate împotriva sa.

În cazul în care este cercetat disciplinar, avertizorul poate solicita un avocat din oficiu de la baroul teritorial, fără a suporta costuri suplimentare. De asemenea, poate solicita un avocat pentru a contesta măsurile luate în instanță.

Legea avertizorilor se concentrează pe faptele care reprezintă o încălcare a dispozițiilor legale din anexa nr. 2 a Legii nr. 361/2022, în domenii precum achizițiile publice, serviciile, produsele și piețele financiare, prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, siguranța și conformitatea produselor, siguranța transportului, protecția mediului, protecția radiologică și siguranța nucleară, siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea publică, protecția consumatorilor, protecția vieții private și a datelor cu caracter personal, precum și a securității rețelelor și sistemelor informatice.

Unde se raportează încălcările legii

În conformitate cu legea, se acordă prioritate ideii de raportare internă. Dacă am aflat la locul de muncă că cineva încalcă legea, ar trebui să încerc să raportez acest lucru intern, ideal către un superior al acelei persoane.

Cu toate acestea, canalele de raportare internă și procedurile în acest sens sunt disponibile doar pentru entitățile publice și companiile cu peste 50 de angajați.

În plus, chiar și companiile care sunt obligate să aibă un canal intern pot să nu aibă unul în practică sau acesta poate exista doar pe hârtie și să nu ofere suficiente garanții de încredere.

În cazul în care canalele interne de raportare nu sunt disponibile sau nu sunt suficiente, raportarea externă poate fi o opțiune.

Conform Legii Whistleblower, autoritățile și instituțiile publice care primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii în domeniul lor de competență includ Inspecția Muncii, autoritățile de cercetare și urmărire penală, ANAF, ANPC, ANSPDCP și Agenția Națională de Integritate.

De asemenea, alte autorități și instituții publice pot primi raportări prin intermediul Agenției Naționale de Integritate, potrivit avocatnet.ro.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close