Antena 3 CNN Actualitate Ce le transmite Nicușor Dan bucureștenilor supărați că vor plăti un preț dublu la gigacalorie

Ce le transmite Nicușor Dan bucureștenilor supărați că vor plăti un preț dublu la gigacalorie

Nicușor Dan are un mesaj important pentru bucureșteni după majorarea consistentă a tarifului la gigacalorie.

Ce le transmite Nicușor Dan bucureștenilor supărați că vor plăti un preț dublu la gigacalorie
Sursa foto: Agerpres
de Gabriel Dano    |    30 Mar 2022   •   20:01

"Rog bucureștenii să înțeleagă situația și îi asigur că n-am fi mărit acest preț dacă n-am fi fost obligați de realitățile economice", a transmis primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației prin sistemul centralizat de încălzire din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) crește de vineri, 1 aprilie, de 2,4 ori, de la 137 lei/gigacalorie plus TVA la 330 lei/gigacalorie plus TVA, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) cu 33 de voturi "pentru", 19 voturi "împotrivă" și o abținere.

În plus, deoarece în sezonul rece (până pe 31 martie), la căldură și apă caldă s-a aplicat cota TVA redusă de 5%, iar de la 1 aprilie se revine la cota uzuală (19%), potrivit legislației în vigoare, prețul efectiv plătit de consumatorii casnici din București crește de la 1 aprilie de 2,73 ori, de la 143,85 la 392,7 lei/gigacalorie.

Majorarea a fost propusă chiar de Nicușor Dan și a fost votată în ciuda opoziției consilierilor PSD.

"Ca urmare a creșterii semnificative a prețului gazelor naturale, în data de 27.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a emis deciziile nr. 1974, 1995 și 2000, privind aprobarea (…) prețurilor reglementate la energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 și în anul 2022 pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Grivița SRL, SC Vest-Energo SA și respectiv pentru CET-urile aparținând SC Electrocentrale București SA. (…) ELCEN deține o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Față de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără TVA) practicat până la data de 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând cu data de 1 noiembrie 2021 prezintă o creștere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport și distribuție practicate de către CMTEB", se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

Vechiul preț al gigacaloriei era în vigoare din 2011.

Consilierii generali PSD nu vor vota dublarea facturilor la căldură, anunțase dimineaţă Gabriela Firea: "Nicuşor Dan se dovedeşte, încă o dată, cinic".

"Preţul căldurii în Capitală va fi greu de suportat de către bucureşteni. Noul preţ propus este de aproape două ori şi jumătate mai mare. Nu vom accepta! Primarul general trebuie să vină cu alte soluţii, nu să-i împovăreze şi mai mult de cetăţeni. Reforma sistemului de termoficare din Bucureşti a ! Soluţia găsită de Nicuşor Dan este dublarea preţului şi cere votul Consiliului General pentru asta.şit>

Acum, bucureştenii plătesc aproape 143 de lei pentru gigacalorie. Propunerea lui Nicuşor Dan este o creştere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie. O familie care locuieşte într-un apartament cu două camere şi plătea până acum 250 de lei căldura pe o lună friguroasă, va plăti de acum aproape 600 de lei.

Nicuşor Dan se dovedeşte, încă o dată, cinic! Nu-şi asumă vreo majorare şi lasă totul în seama consilierilor generali, indiferent de culoarea politică. Toţi bucureştenii trebuie să ştie că este propunerea sa de a mări preţul", a scris pe Facebook Gabriela Firea.

 

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan gigacalorie
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close