Antena 3 CNN Actualitate Ce misiune au militarii români din Afganistan

Ce misiune au militarii români din Afganistan

Ce misiune au militarii români din Afganistan
Sursa foto: Foto: Facebook/Fortele Terestre Romane
24 Aug 2017   •   17:48

Militarii români din Afganistan, care participă la operaţiunile Resolute Support ale NATO, nu au misiunea de a lupta cu insurgenţii afgani, a declarat joi reprezentantul militar naţional, colonelul Ştefan Stan. 

Acesta susţine că obiectivul principal al contingentului românesc dislocat în Baza Militară Aeriană din Kandahar, dar şi din celelalte baze pe care NATO le deţine în Afganistan, este de a asigura instruirea, consilierea şi asistenţă forţelor de securitate afgane. 

'Resolute Support, spre deosebire de celelalte misiuni pe care le-am avut aici, este o misiune NATO de instruire, consiliere şi asistenţă a forţelor de securitate afgane. Nu este o misiune de tip combat. Nu ne aflăm aici să luptăm cu insurgenţii, ci doar să îi consiliem şi să îi instruim pe militarii şi forţele de securitate afgane în ducerea acţiunilor împotriva insurgenţilor şi, de asemenea, de a dezvolta instituţiile de securitate afgane la nivel guvernamental şi de a sprijini securitatea instituţiilor de învăţământ', a afirmat colonelul Ştefan Stan. 

El a subliniat că pentru România, care participă cu un efectiv de peste 600 de militari în Afganistan, 'operaţiunea Resolute Support reprezintă efortul principal privind contribuţia la operaţii internaţionale'. 

'La ora actuală contribuim cu mai mult de 600 de militari la operaţia din Afganistan, având instructori în comandamentele misiunii, personal de stat major, dar elementul principal îl reprezintă Batalionul de Protecţie a Forţei (n.r. - Batalionului de Infanterie Protecţiea Forţei 'Brave Hearts' Focşani), care asigură protecţia forţei în baza Kandahar şi în zona de siguranţă exterioară', a precizat Stan. 

El a atras atenţia că misiunea militarilor români nu este uşoară, în condiţiile în care situaţia de securitate din Afganistan este 'instabilă'. 

'Situaţia de securitate este instabilă, ţinând cont că ne aflăm în mijlocul sezonului de luptă, înainte de sărbătoarea sacrificiului în religia musulmană. Insurgenţii încearcă să câştige teren în Afganistan şi, cel puţin în zona noastră, să izoleze oarecum Kandaharul. Kandaharul este întotdeauna o ţintă. Forţele de securitate afgane duc nişte operaţii mai la nord de Kandahar, în provincia Uruzgan şi în provincia Farah, se duc lupte grele acolo', a adăugat seniorul reprezentativ al României în Afganistan.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: militari Afganistan
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close