Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă dacă ai fost "prins" de un radar fix în Bulgaria. Cât de adevărat e că poți ignora amenda

Ce se întâmplă dacă ai fost "prins" de un radar fix în Bulgaria. Cât de adevărat e că poți ignora amenda

Ce se întâmplă dacă ai fost "prins" de un radar fix în Bulgaria. Cât de adevărat e că poți ignora amenda
Sursa foto: sursa foto: Pixabay.com
11 Aug 2017   •   14:43

Una dintre problemele întâmpinate de şoferii români în străinătate este „care este modalitatea de plată a unei amenzi contravenţionale, în cazul încălcării legislaţiei rutiere din ţara respectivă şi unde o pot plăti?” În privinţa majorităţii statelor din Uniunea Europeană, lucrurile s-au simplificat.

Odată cu emiterea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, sunt precizate şi locurile unde se pot plăti amenzile. Uneori contravenţia are loc în zilele de week-end, când unităţile financiare sunt închise, alteori plata presupune un ocol sau o abatere de la traseul stabilit, iar în unele situaţii pur şi simplu poate interveni comoditatea, dublată de curiozitatea „ce mi se poate întâmpla dacă nu o plătesc?”, scrie rotalianul.com.

Situaţia s-a schimbat din ianuarie, în acest an, odată cu publicarea unei legi care prevede că şoferii români care săvârşesc contravenţii la normele de circulaţie în ţările Uniunii Europene, vor primi amenzile la adresa de domiciliu din România, prin facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii. Prevederile privesc o serie de încălcări ale regulilor de circulaţie în ţările UE, precum: viteza excesivă, nepurtarea centurii de siguranţă, conducerea sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor etc.

Astfel, șoferii cetăţeni români, amendaţi în statele membre UE, vor primi amenzile la adresa domiciliului din România.

Plata amenzilor se va efectua prin intermediul serviciilor poştale, instituţiilor financiar bancare sau a instrumentelor de plată electronică, precum şi prin Sistemul electronic naţional de plată online a taxelor şi impozitelor utilizand cardul bancar.

Pentru o amendă de circulaţie primită în UE, statul român poate recurge la executare silită.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close