Cea mai amplă dezbatere privind proiectul Roşia Montană, la Sinteza Zilei. Declaraţii pro şi contra

de D.D.    |    09 Sep 2013   •   21:25
Cea mai amplă dezbatere privind proiectul Roşia Montană, la Sinteza Zilei. Declaraţii pro şi contra Foto: Antena 3
Sinteza Zilei a prezentat în ediţia de luni cea mai importantă dezbatere privind proiectul de la Roşia Montană.

"VREM SĂ MUNCIM!" Reacţia minerilor de la Roşia Montană

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucurestiul, a adus în discuţie chestiunea patrimoniului. Pentru UNESCO, Roşia Montană este echivalentul a ceea ce este Voroneţul, a precizat Nicuşor Dan.

Dan Trifu, vicepre
şedintele Eco-Civica, a precizat că Rosia Montană este cel mai vechi patrimoniu în ceea ce priveşte mineritul şi efigiile romane.


Ionuţ Chermenschi,
unul dintre cei care protestează faţă de proiectul Roşia Montană, a declarat: “Am un fiu şi vreau ca fiul meu să bea apă curată şi să se bucure de natură. (...) Vreau sa trăim suficient de mult pentru a ne bucura de ceea ce am produs”.


Brianna Caradja a evocat ecologismul în ceea ce priveşte proiectul din Roşia Montană. "Fără apă, nu avem viitor." Patrimoniul salvgardat la Roşia Montană ar produce pe termen lung mult mai multe locuri de muncă. Turismul însemnă localnici care oferă locuri de găzduire şi foarte multe servicii derivate, a precizat Brianna Caradja.


"Aceste proteste din ultimele zile au făcut politicienii să facă un pas înapoi", a spus liderul "Partidului Verde", Remus Cernea.


Sorin Ro
şca Stănescu, oponent al proiectului Roşia Montană, a precizat că în legea pe care o propune Guvernul nu există un studiu de mediu. Statul va pierde controlul asupra deciziilor importante, dacă va semna documentul, a adăugat Sorin Roşca Stănescu.
 


„Eu am auzit discuţiile opozanţilor, nu sunt argumente serioase. (...) Protecţia mediului este prioritatea priorităţilor. Nu ştiu de ce vorbim pe alături” a declarat Ion Popescu, preşedintele Meridian, un susţinător al proiectului.


„E regretabil că statul român, în 16 ani, nu a găsit o perioadă de linişte în care să analizeze în detaliu acest proiect, a declarat Alexandru Pătruţi, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, susţinător al proiectului.


„Roşia Montană există datorită mineritului, care are peste 2.000 de ani. Mineritul a creat istorie la Roşia Montană”.

"Toată lumea se sperie de cianuri. (...) La orice substanţă toxică nu contează neapărat cantitatea, ci concentraţia în care se găseşte" a mai declara Alexandru Pătruţi.


Deputatul de Alba Ioan Dârzu, un susţinător al proiectului Roşia Montană, a declarat în mediul privat lucrurile sunt mult mai clare, mai exacte.

„Locuitorii din Apuseni au dreptul la locuri de muncă. (...) Oamenii au nevoie de minerit în zona respectivă” a adăugat deputatul.


Comentariile lui Mădălin Voicu privind proiectul Roşia Montană


 

 

Parteneri
x close