Antena 3 CNN Actualitate Cea mai mare grevă din istoria recentă a României, nesoluţionată

Cea mai mare grevă din istoria recentă a României, nesoluţionată

Cea mai mare grevă din istoria recentă a României, nesoluţionată
05 Oct 2009   •   19:26

Românii s-au confruntat, luni, cu cea mai mare grevă din istoria recentă a ţării. Peste 800.000 de bugetari au oprit munca, nemulţumiţi de legea salarizării unice pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Guvernanţii şi-au dat seama târziu că bugetarii au intrat în grevă. Sindicaliştii au fost chemaţi la negocieri pe la prânz, dar fără rezultat.

Poate cele mai afectate au fost şcolile şi spitalele. Nu s-au ţinut ore, nu s-au făcut internări, iar activităţile au mers la turaţie minimă.

În şcoli nu s-a predat, în condiţiile în care la greva generală au participat aproape toţi profesorii din ţară.

Singurii care nu au participat la grevă au fost profesorii afiliaţi la Federaţia Educaţiei Naţionale.

Şi angajaţii din sistemul sanitar au fost în grevă. În spitale au fost asigurate doar urgenţele, iar în rest, bolnavii au stat pe holuri în faţa uşilor închise.

În judeţul Neamţ, sute de pacienţi au fost trimişi acasă. Unii, veniţi de la zeci de kilometri distanţă, au fost nevoiţi să se întoarcă din drum.

La Iaşi, doar urgenţele au beneficiat de asistenţă medicală.

Administraţii financiare închise, activitate blocată în primării

Angajaţii Administraţiilor financiare, Primăriilor şi Caselor de Pensii s-au alăturat protestului colegilor din învăţământ şi sănătate şi au oprit lucrul pe parcursul întregii zile.

La Oradea, câţiva angajaţi ai administraţiei financiare au venit la muncă, dar doar pentru a-şi face ordine în birouri.

La Braşov, activitatea din sistemul public a fost paralizată, iar o parte dintre grevişti au pichetat Prefectura.

La Iaşi, protestul nu a fost pe placul tuturor oamenilor.

Pentru poliţişti, ziua a fost una normală, în condiţiile în care legea le interzice să facă grevă. Oamenii legii au găsit, însă, o formă de protest pentru a susţine geva bugetarilor - banderole purtate pe braţe.

Principala nemulţumire a angajaţilor din sistemul bugetar este legată de proiectul legii unice a salarizării. De asemenea, ei cer stoparea disponibilizarilor şi refuză să accepte concediul forţat fără plată.


Negocieri fără rezultat

De negociat s-a negociat luni, dar degeaba. Discuţiile au durat trei ore, iar rezultatul - sindicatele continuă protestele. Sindicaliştii sunt hotărâţi să continue manifestările şi după discuţiile de la Ministerul Muncii.

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, le-a spus reprezentanţilor Alianţei Bugetarilor că trebuie să ţină cont de situaţia economică actuală a României.

Premierul Emil Boc ţine totuşi să îi liniştească pe bugetari. Acesta susţine că legea salarizării unice nu prevede scăderea salariilor cu niciun leu.

Pe de altă parte, în ciuda poziţiei sindicatelor, preşedintele se arată mulţumit de efectele legii unice a salarizării.

Social-democraţii spun însă că Traian Băsescu are un plan secret care va afecta bugetarii.

Bugetarii sunt nemulţumiţi de noua Lege a salarizării unice, de concedierile masive şi de cele zece zile de concediu forţat impuse de Guvern.


Antena 3



×
Subiecte în articol: grevă bugetari sindicalisti guvern proteste
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close