Antena 3 CNN Actualitate Cei 100.000 de români, şomeri în Spania, s-ar putea întoarce acasă

Cei 100.000 de români, şomeri în Spania, s-ar putea întoarce acasă

Cei 100.000 de români, şomeri în Spania, s-ar putea întoarce acasă
04 Noi 2008   •   20:56

100.000 de români sunt în acest moment şomeri în Spania. Încă puţin şi vom avea mai mulţi şomeri români acolo decât în România. N-au venit acasă până acum pentru că în Spania ajutorul de şomaj este mai mare decât salariul mediu la noi. Însă, mai durează doar câteva luni şi vor fi nevoiţi s-o pornească încoace. Spania a ajuns la cel mai mare număr de şomeri din ultimii 10 ani, iar asta a schimbat radical sentimentele faţă de români. Acum nu mai sunt muncitorii ieftini şi buni, ci străinii care le fură joburile.
Marcel Scarlat, unul dintre românii plecaţi la muncă în Spania declară:"Sunt în şomaj de aproximativ trei luni şi dacă în următoarele trei luni nu găsesc de muncă, în primăvară ne întoarcem în ţară." La cei 45 de ani ai săi, Marcel Scarlat nu credea că o va lua din nou de la început. A făcut asta acum şapte ani când a lăsat Tulcea pentru Madrid. Nu ştia limba, nu ştia ce-l aşteaptă. Ştia ce vrea: bani ca să-şi crească copilul lăsat acasă.
"În prima fază, trei ani jumătate am stat fără acte, am lucrat la negru, abia am supravieţuit" a mai spus acesta. Şi-a rezolvat statutul abia după intrarea României în Uniune. Bun meseriaş, Marcel a găsit de lucru în construcţii. Vremurile bune n-au ţinut mult. A venit criza şi imobiliarele au fost primele lovite.
Marcel Scarlat încă nu moare de foame. Îi dă statul spaniol 700 de euro ajutor de şomaj. Dublu faţă de salariul mediu din România. Îi este teamă să se-ntoarcă în România. Pentru el şi pentru alţi 100 de mii de români întoarcerea acasă este ultima variantă. Cel mai probabil din vara anului viitor căpşunarii veniţi acasă în vacanţa de vară, nu vor mai pleca niciunde.

Observator

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close