Antena 3 CNN Actualitate Cele mai importante evenimente internaţionale care au marcat lumea în 2014

Cele mai importante evenimente internaţionale care au marcat lumea în 2014

Cele mai importante evenimente internaţionale care au marcat lumea în 2014
de S.T.    |    27 Dec 2014   •   12:07

2014 a fost plin de evenimente care au marcat lumea. Epidemia de Ebola care a izbucnit în primăvară în Africa de vest a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Peste 6000 de oameni au murit din cauza febrei hemoragice în Sierra Leone, Guineea şi Liberia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, împreună cu mai multe state din Occident, au mobilizat resurse considerabile pentru a opri răspândirea

Două dintre cele mai grave tragedii aviatice din istorie au avut loc în 2014. Un Boeing 747 care decolase de la Kuala Lumpur spre Beijing a dispărut de pe radare pe 8 martie. Nici până azi nu a fost găsit locul prăbuşirii avionului care avea la bord 239 de oameni.

După doar 4 luni, o altă aeronavă malaeziană a fost doborâtă în Ucraina, aproape de graniţa cu Rusia. Deşi nimeni nu a fost până acum tras la răspundere pentru tragedie, autorităţile de peste ocean susţin că există dovezi clare că avionul a fost doborât de separatiştii proruşi. La bord se aflau 298 de suflete, printre care şi un tânăr de origine română.

Conflictul din Ucraina, izbucnit la începtul anului, a adus lumea în pragul unui nou Război Rece, sunt de părere experţii. După ce fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fugit şi s-a refugiat în Rusia, forţele pro-ruse au ocupat mai multe oraşe din estul Ucrainei. Acest lucru a dus la izbucnirea unui conflict armat înrtre forţele noului guvern de la Kiev şi separatişti. Apogeul crizei a fost când militarii ruşi au ocupat Peninsula Crimeea, teritoriu care a fost anexat mai apoi de Rusia.

Un alt moment imporant a fost invadarea Fâşiei Gaza de către Israel. După moartea a 3 tineri israelieni într-un tir de rachetă lansat din regiune, forţele israeliene au pornit o ofensivă împotriva teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza. Conflictul a provocat moartea a aproximativ 2.300 de oameni.

Gruparea teroristă Statul Islamic din Irak şi Siria, necunoscută până anul acesta, a intrat în atenţia lumii printr-un val de asasinate brutale şi prin cucerirea a oraşe întregi. Gruparea a profitat de războiul civil din Siria şi de tensiunile din Irak pentru a institui un Stat Islamic pe teritorii întinse din cele două ţări. Printre victimele teroriştilor se numără şi mai mulţi jurnalişti occidentali ale căror execuţii au fost filmate şi publicate pe internet.

2014 a fost un an marcant şi din punct de vedere al competiţiilor sportive internaţionale. Olimpiada de Iarnă de la Soci a fost cea mai scumpă organizată vreodată. A costat aproximativ 40 de miliarde de euro. 

×
Subiecte în articol: Ebola Stat Islamic Razboi Rece
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close