Antena 3 CNN Actualitate Categoria de români obligată să facă cerere pentru plafonarea facturilor. ”Vor achita de până la 4 ori mai mult pentru utilități!”

Categoria de români obligată să facă cerere pentru plafonarea facturilor. ”Vor achita de până la 4 ori mai mult pentru utilități!”

Anumite categorii de români ar trebui să facă obligatoriu o cerere pentru plafonarea prețurilor, pentru a nu plăti facturi uriașe.

Categoria de români obligată să facă cerere pentru plafonarea facturilor. ”Vor achita de până la 4 ori mai mult pentru utilități!”
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    13 Dec 2022   •   10:50

Este vorba, în special, despre chiriași, românii cu două locuințe sau cei care au vândut o locuință și nu au schimbat contractul la energie. 

Așadar, chiriașii, românii cu două locuințe și cei care au vândut o locuință, dar nu au schimbat contractul la energie pe noul proprietar, se pot trezi cu facturi și de 4 ori mai mari de achitat de la anul. Și asta deoarece, de la 1 ianuarie 2023, plafonarea prețului la electricitate și gaze se va aplica doar la locuința de reședință sau domiciliul titularului de contract, atrage atenția Dumitru Chisăliță. 

Asociația Energia Inteligentă lansează un apel pentru a susține Campania Publică „Cere și poți primii energie la preț plafonat” – pentru a aduce la cunoștința oamenilor importanța transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate și gaze, astfel încât aceștia să beneficieze de plafonarea prevăzută de lege. În lipsa acestei cereri, care se poate face doar după promulgarea Legii Plafonării, unii consumatori nu vor beneficia de facturi reduse. 

”Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Națională, Aderarea la Schengen etc., ne-au făcut să uităm de problemele noastre zilnice. Unii consumatori își vor aminti, cu uimire, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, când vor achita de până de 4 ori mai mult pentru utilități. Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel puțin 3 copii etc., din nou pot ajunge în situația de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege” transmite Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, potrivit dailybusiness.ro.

Cum vor arăta facturile la energie 

Dumitru Chisăliţă a exemplificat câteva cazuri prezentate de clienți. Un client care are o garsonieră, unde are și domiciliul și are reședință într-o casă de 150 mp va plăti pentru primul loc facturi de 533 de lei la gaz și energie electrică atât în decembrie 2022 cât și ianuarie 2023. Dar pentru casă, dacă în decembrie 2022 are o factură de curent+gaze de 1.472 de lei, în ianuarie 2023 va plăti 5.468 lei. 

Un client care a vândut o casă și nu s-a operat modificarea pe noul proprietar și locuiește într-o altă casă, fostul proprietar, care a rămas cu contractul pe numele lui va plăti în decembrie 2022 o factură de 1162 iar în ianuarie 2023 – 4.438 lei. Iar proprietarul va plăti facturi de 1.162 atât în decembrie 2022 cât și în ianuarie. Un chiriaș care locuiește într-un apartament de 3 camere va plăti pentru gaz și curent în decembrie 2022 o factură de 820 de lei iar in ianuarie 2023 va plăti o factură de 3.222 lei. 

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici. O modificare importantă a legii o reprezintă faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract. 

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus: 

1. La gaze de 0,31 lei/kWh, 

2. La energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta: 

  • 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022) 
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat; 
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat; 

3. 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat 

4. 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022), 

5. 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023 

6. 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023 

7. prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu. 

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close