Antena 3 CNN Actualitate Certificatele termice vor deveni obligatorii din 2011

Certificatele termice vor deveni obligatorii din 2011

Certificatele termice vor deveni obligatorii din 2011
Sursa foto: Calorifer
17 Ian 2010   •   12:55

Veşti bune pentru românii care nu ştiu ce să mai facă pentru a reduce costurile de întreţinere. Începând de anul viitor, ei vor avea la îndemână un instrument, prin intermediul căruia vor putea face economii la nivelul consumului de energie al propriilor locuinţe. Certificatele termice, realizate de specialişti în audit termic, vor împărţi apartamentele în clase energetice şi vor indica ce sunt investiţiile necesare, pentru a reduce costurile.

Certificatele termice vor fi obligatorii pentru toate locuinţele de la 1 ianuarie anul viitor. Mai mult, nicio tranzacţie imobiliară, respectiv vinderea sau închirierea unui apartament, nu va mai putea fi realizată fără întocmirea, în prealabil, a acestui document. Avantajele însă sunt pe măsură. Proprietarii vor şti exact ce pierderi sunt în locuinţă la capitolul energie termică dar şi ce reparaţii pot face astfel încât să reducă semnificativ costurile la întreţinere, se arată în Evenimentul Zilei.

Pentru realizarea auditului termic sunt luate în calcul date precum suprafaţa, tipul sistemului de încălzire, grosimea pereţilor sau instalaţia de iluminat.

În funcţie clasa de consum energetic în care este încadrată locuinţa, proprietarul află care sunt investiţiile necesare pentru reducerea cheltuielilor pe termen lung. De pildă izolarea pereţilor în exterior, înlocuirea geamurilor sau schimbarea instalaţiilor electrice vechi.

În prezent, costurile expertizei termice pornesc de la 150 de euro pentru o garsonieră şi ajung până la 200 de euro, pentru un apartament cu patru camere.

Legea privind performanţa energetică a clădirilor a fost elaborată în urma unei cerinţe a Uniuni Europene din 2007, însă va intra în vigoare abia anul viitor, mai scrie Evenimentul Zilei.



Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close