Antena 3 CNN Actualitate Cetate dacică distrusă cu buldozerele. Primarul: "Nu înţeleg de ce se agită lumea"

Cetate dacică distrusă cu buldozerele. Primarul: "Nu înţeleg de ce se agită lumea"

Cetate dacică distrusă cu buldozerele. Primarul: "Nu înţeleg de ce se agită lumea"
Sursa foto: sursa: mixdecultura.ro
07 Dec 2015   •   13:04

Procurorii au demarat o anchetă penală în cazul distrugerii parțiale a unui sit arheologic din Patrimoniul Național. Cetatea regelui dac Dromichete a fost devastată de buldozere, care aveau avize de la Primărie, scrie greatnews.ro.

Situl arheologic ”Piscul Crăsani” se află pe lista A a monumentelor istorice și face parte din Patrimoniul Național al județului Ialomița. Este primul șantier arheologic deschis din România, scrie Adevărul.

Primele săpături făcute aici au avut loc în urmă cu un secol, iar investigațiile sunt în desfășurare. Aici a lucrat chiar și celebrul Vasile Pârvan, care a descoperit cetatea regelui dac Dromichete.

Toate bune până în urmă cu aproximativ o lună, când, în urma unei inspecții, specialiștii muzeului din Slobozia au descoperit că o parte importantă a sitului arheologic a fost distrusă cu buldozerele.

Primăria Balaciu, localitate de care aparține situl, a emis autorizații pentru excavări, în urma cărora peretele de nord al sitului a fost distrus.

Scopul? Primăria s-a folosit de pământul din incinta cetății pentru a-l folosi la consolidarea podului de peste râul Ialomița, aflat aproape.

”N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!”, zise Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu.

Autoritățile locale din Balaciu aveau nevoie de o serie de avize din partea Direcției de Cultură Ialomița pentru a efectua aceste lucrări.

”În cazul sitului arheologic de la Balaciu se constată o intervenţie neautorizată. Cei care au desfăşurat lucrările trebuiau să solicite o serie de avize pentru a efectua această intervenţie. Nimeni nu a cerut nimic. Şi oricum, chiar dacă ne sesizam nu-i puteam lăsa să pătrundă în sit” a explicat Elena Pacală, directorul Direcţiei de Cultură Ialomiţa, pentru sursa citată.

Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, însă pagubele sunt iremediabile.



×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close