Antena 3 CNN Actualitate Cinci milioane de euro pentru digitalizarea bibliotecilor din Bihor

Cinci milioane de euro pentru digitalizarea bibliotecilor din Bihor

În judeţul Bihor vor fi investiţi 5 milioane de eruo pentru digitalizarea şi renovarea bibliotecilor.

de Georgiana Adam    |    17 Aug 2023   •   11:20

În timp ce în aprope toate ţările europene, bibliotecile virtuale sunt la tot pasul, cu sute de mii de volume, noi încă şchiopătăm la tot capitolul de cultură virtuală.

În judeţul Bihor se fac primii paşi în acest sens: 5 milioane de euro vor fi investiţi în zeci de biblioteci, unde oamenii vor putea învăța să lucreze pe calculatoare şi să citească volumele pe tablete sau laptopuri.

Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din Oradea este prima pe lista de investiţii. Clădirea va fi transformată complet. Aceasta va avea un spaţiu de relaxare generos, cu cafenea, terasă-amfiteatru şi ateliere de creaţie pentru copii. La etajele superioare vor fi amenajate zone pentru training de competenţe digitale, zone de expunere pentru cărţi, o sală de conferinţe, o sală de lectură şi un studio de înregistrare. 

"Este necesară îmbogăţirea activităţii bibliotecilor pentru a atrage cititori noi către biblioteci.", a declarat Ancuţa Şchiopu, directorul Bibliotecii Gheorghe Şincai din Oradea, pentru Antena 3 CNN. 

În fiecare dintre cele 29 de biblioteci din ţară care vor fi modernizate vor fi instalate şi spaţii de lucru pentru desfăşurarea unor cursuri de formare în domeniul digital. 

Peste 2.500 de bihoreni vor beneficia de cursuri gratuite. 

"Acest proiect presupune realibilitarea şi modernizarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai din Oradea, precum şi digitalizarea altor 29 de biblioteci din judeţul Bihor", a spus preşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Într-un an şi jumătate, cei peste 15.000 de localnici vor avea acces la un adevărat hub cultural. 

Este vorba despre o investiţie prin programul PNRR, unde Bihor a obţinut cel mai mare scor la nivel naţional. Valorea totală a contractului de finanţare este de peste 20 de milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă este de 13 milioane de lei, diferenţa urmând să fie suportată de fiecare primărie în parte.

×
Subiecte în articol: Bihor biblioteca digitalizare
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close