Antena 3 Actualitate Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române

Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române

05 Apr 2018   •   16:07
Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române

Istoricul clujean Ioan Aurel Pop a fost ales joi, noul președinte al Academiei Române.

Ioan Aurel Pop este un academician român, istoric, profesor universitar, din anul 2012 rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

„Temele principale ale cercetărilor sale sunt reprezentate de investigarea unor aspecte majore din istoria medievală a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est: instituțiile medievale românești, adunările cneziale și nobiliare, formațiunile politice româno-slave din Transilvania secolelor IX-XIV, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor nord-dunăreni, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală sau structura etnică și confesională a Transilvaniei și a Ungariei în Evul Mediu.”

Primii 8 ani de școală (1962-1970) i-a făcut la Brașov. A continuat apoi la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, pe care l-a terminat ca șef de promoție.

După efectuarea stagiului militar obligatoriu, în termen redus, a urmat (1975-1979) Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Istorie Medievală unde, de asemenea, a terminat șef de promoție.

Din 1985, pe parcursul a 4 ani, desfășoară cursuri doctorale, astfel că, după susținerea tezei intitulate "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI", devine doctor în istorie.

Primii ani de profesie (1979-1984) îi desfășoară la Liceul industrial nr.6 din Cluj-Napoca, unde predă istoria. Începând cu anul 1984, simultan cu înscrierea la doctorat, devine asistent universitar la Catedra de istorie a Universității „Babeș-Bolyai”. În 1992 obține gradul de lector universitar iar în 1996 pe cel de conferențiar universitar la aceeași catedră.

Din 1996, când obține titlul de profesor universitar, și până astăzi, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei.

În anul 2012, Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost reales în anul 2016.

În tot acest timp, Ioan-Aurel Pop a participat la numerose schimburi de experiență și a desfășurat activitate profesională în străinătate. Între 1991 și 1992 a fost profesor invitat (bursier Fullbright) la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA),[3] din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj[4] iar între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Între 2003 și 2007 a fost profesor asociat la Universitatea „Ca’ Foscari” și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, iar între 2012-2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Trento.

În anul 2001, când a fost ales membru corespondent al Academiei Române la doar 46 de ani, a fost cel mai tânăr membru al acestui for al elitei românești. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române.

A desfășurat diverse stagii de predare și documentare. De asemenea, a participat la numeroase congrese, conferințe, colocvii și sesiuni științifice, în țară și peste hotare. Începând din anul 2008 a participat la o serie de proiecte cu finanțare europeană având ca beneficiari: Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română, Institutul pentru studiul minorităților naționale, Centrul de Studii Transilvane din Cluj, precum și diverse instituții colaboratoare din străinătate.

sursa: wikipedia

×
Subiecte în articol: Academia Romana

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close