Antena 3 CNN Actualitate Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române

Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române

Cine este Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române
05 Apr 2018   •   16:07

Istoricul clujean Ioan Aurel Pop a fost ales joi, noul președinte al Academiei Române.

Ioan Aurel Pop este un academician român, istoric, profesor universitar, din anul 2012 rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

„Temele principale ale cercetărilor sale sunt reprezentate de investigarea unor aspecte majore din istoria medievală a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est: instituțiile medievale românești, adunările cneziale și nobiliare, formațiunile politice româno-slave din Transilvania secolelor IX-XIV, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor nord-dunăreni, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală sau structura etnică și confesională a Transilvaniei și a Ungariei în Evul Mediu.”

Primii 8 ani de școală (1962-1970) i-a făcut la Brașov. A continuat apoi la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, pe care l-a terminat ca șef de promoție.

După efectuarea stagiului militar obligatoriu, în termen redus, a urmat (1975-1979) Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Istorie Medievală unde, de asemenea, a terminat șef de promoție.

Din 1985, pe parcursul a 4 ani, desfășoară cursuri doctorale, astfel că, după susținerea tezei intitulate "Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI", devine doctor în istorie.

Primii ani de profesie (1979-1984) îi desfășoară la Liceul industrial nr.6 din Cluj-Napoca, unde predă istoria. Începând cu anul 1984, simultan cu înscrierea la doctorat, devine asistent universitar la Catedra de istorie a Universității „Babeș-Bolyai”. În 1992 obține gradul de lector universitar iar în 1996 pe cel de conferențiar universitar la aceeași catedră.

Din 1996, când obține titlul de profesor universitar, și până astăzi, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei.

În anul 2012, Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost reales în anul 2016.

În tot acest timp, Ioan-Aurel Pop a participat la numerose schimburi de experiență și a desfășurat activitate profesională în străinătate. Între 1991 și 1992 a fost profesor invitat (bursier Fullbright) la Universitatea din Pittsburg – Pennsylvania (SUA),[3] din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj[4] iar între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Între 2003 și 2007 a fost profesor asociat la Universitatea „Ca’ Foscari” și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, iar între 2012-2013 a fost profesor asociat la Universitatea din Trento.

În anul 2001, când a fost ales membru corespondent al Academiei Române la doar 46 de ani, a fost cel mai tânăr membru al acestui for al elitei românești. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române.

A desfășurat diverse stagii de predare și documentare. De asemenea, a participat la numeroase congrese, conferințe, colocvii și sesiuni științifice, în țară și peste hotare. Începând din anul 2008 a participat la o serie de proiecte cu finanțare europeană având ca beneficiari: Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română, Institutul pentru studiul minorităților naționale, Centrul de Studii Transilvane din Cluj, precum și diverse instituții colaboratoare din străinătate.

sursa: wikipedia

×
Subiecte în articol: Academia Romana
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close