Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt și cum au murit cei şapte episcopi greco-catolici martiri care sunt beatificaţi de Papa Francis la Blaj

Cine sunt și cum au murit cei şapte episcopi greco-catolici martiri care sunt beatificaţi de Papa Francis la Blaj

Cine sunt și cum au murit cei şapte episcopi greco-catolici martiri care sunt beatificaţi de Papa Francis la Blaj
02 Iun 2019   •   10:57

Şapte episcopi greco-catolici care au murit în urma prigoanei securităţii comuniste sunt beatificaţi duminică, 2 iunie, de către Suvernaul Pontif. 

Cei şapte episcopi greco-catolici martiri sunt Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, moartea în temniţele comuniste.   

Preotul Iulius Hosu este cel care a citit declarația de la 1 decembrie 1918. Acest creștin a fost aruncat în pușcăriile groaznice ale Comunismului. A stat 5 ani acolo, apoi a fost trimist în surghiun în altă parte, fără să mai poată vedea locurile natale. Iuliu Hosu a murit în 1970, la Spitalul Colentina din București.

Valeriu Traian Frențiu - s-a născut la Reșița pe 25 aprilie 1875. A deschis școli confesionale la Oradea și la Beiuș, a construit la Oradea Seminarul mare și Institutul teologic. S-a implicat în contruirea de noi biserici, precum și în apostolat. În 1940, din pricina ocupării nordului Transilvaniei de către Ungaria hortystă în Urma Diktatului de la Viena (1940). A decis să rămână la Beiuș, oraș aflat dincolo de noua graință. A fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948, odată cu ceilalși episcopi greco-catolici. Alături de aceștia a fost dus mai întâi în lagărul organizat de Securitate în vila patriarhului ortodox din comuna Dragoslavele, apoi în lagărul organizat de la mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani.

Toate detaliile în materialul de mai jos.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close