Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis joi reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii comuniste, motivul fiind informaţiile şi elementele noi care au fost dezbătute în presă.
"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media", se arată într-un comunicat al CNSAS.
Citește și Asociația 21 Decembrie cere demisia procurorului general Augustin Lazăr
Pe de altă parte, CNSAS spune că afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor - funcţionar public în cadrul Consiliului - cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS.
Mihai Gâdea a prezentat la ”Sinteza Zilei” o serie întreagă de documente care arată implicarea procurorului ceaușist Augustin LAzăr în distrugerea unei persoane extrem de importante pentru ceea ce s-a întâmplat pentru mica noastră rezistență împotriva regimului ceaușist.
Au existet puțini dizidenți în România, iar unul dintre ei a fost strivit și băgat în pușcărie, la fel ca în zilele noastre.
Documente prezentate dezvăluie cum un procuror din județul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un dizident anticomunist. S-a întâmplat la mijlocul anilor '80, în plină teroare a regimului Ceaușescu.