Antena 3 CNN Actualitate Colegiul Cantemir din Capitală, singurul liceu din România dotat cu avertizor seismic

Colegiul Cantemir din Capitală, singurul liceu din România dotat cu avertizor seismic

Colegiul Cantemir din Capitală, singurul liceu din România dotat cu avertizor seismic
11 Ian 2010   •   21:20

Colegiul Cantemir din Capitală este singurul liceu din România dotat cu avertizor seismic. Nu a fost cumpărat din banii primăriei, ci donat instituţiei de un fost elev.

Este primul avertizor seismic montat într-un liceu. Fucţionează cu baterii şi reacţionează la vibraţiile zidului declanşate de unda seismică. Şi, cu puţin noroc, toţi cei 700 de elevi ai liceului ar putea ieşi în curte sau ar putea coborî spre parterul clădirii.

Ideea i-a plăcut primarului Oprescu care vrea să monteze astfel de aparate în mai multe şcoli şi licee cu risc seismic.

Peste 100 de şcoli şi licee din Bucureşti funcţionează în clădiri vechi unde mii de elevi s-ar simţi mai în siguranţă dacă un cutremur nu i-ar lua prin surprindere.



UPDATE: În urma difuzării acestei ştiri, directorul general al Institutului Român de Seismologie Aplicată Bucureşti (I.R.S.A.), Adrian Alinei, a dorit să atragă atenţia asupra unei confuzii.

"Acel aparat nu este un "avertizor" seismic, ci un "detector" de unde seismice. Dacă ar fi un avertizor, ar trebui să sune ÎNAINTE de a se simţi unda seismică, ori, ACESTA SUNĂ ATUNCI CÂND CLĂDIREA DEJA SE MIŞCĂ!", precizează acesta.

"Prin însăşi definiţia avertizării, aceasta înseamnă: a emite un semnal de alarmă ÎNAINTE de a se produce un eveniment. Deci aparatul respectiv sună când deja cutremurul mişcă clădirea, situaţie în care evacuarea personalului este TOTAL INTERZISĂ!", mai precizează Adrian Alinei.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close