Antena 3 CNN Actualitate Ce a pregătit Comisia Europeană pentru statele care au interzis importul de cereale din Ucraina și ce se va întâmpla cu România

Ce a pregătit Comisia Europeană pentru statele care au interzis importul de cereale din Ucraina și ce se va întâmpla cu România

Comisia Europeană are două scenarii pentru atenuarea crizei statelor vecine Ucrainei, care s-au revoltat și au dispus unilateral interdicția importurilor de grâne din țara invadată, după ce aceste produse au afectat grav piețele locale, păgubindu-i pe fermierii autohtoni.

Ce a pregătit Comisia Europeană pentru statele care au interzis importul de cereale din Ucraina și ce se va întâmpla cu România
Sursa foto: hepta
de Laura Rînja    |    27 Apr 2023   •   12:14

Conform primului scenariu, cele patru state, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, vor renunța, fiecare, la interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.

În acest context, va fi pus în aplicare planul propus de Comisia Europeană, care presupune despăgubiri de 100 de milioane de euro ce vor fi acordate celor cinci state, inclusiv României.

De asemenea, va fi pusă în practică, în mod coordonat, o interzicere a importurilor de cereale ucrainene în aceste state până pe data de 5 iunie.

Citește și: "E cu făină din Ucraina?" | Vânzătorii ridică din umeri, în timp ce marfa ucraineană ia locul produselor românești în supermarketuri

La această dată expiră scutirea de taxe vamale dispusă de Uniunea Europeană pentru produsele agricole ucrainene.

Interdicția coordonată vizează cinci produse agroalimentare: grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Scenariul al doilea obligă România să se ralieze interdicției importurilor de cereale din Ucraina

Mai există un scenariu, în care cele patru state despre care am vorbit anterior refuză să ridice interdicția la importul cerealelor din Ucraina.

Ministrul Petre Daea spunea că România - care nu a interzis importurile respective - va fi, practic, tratată separat în acest caz.

Țara noastră ar urma să primească ajutorul financiar și va pune în practică interzicerea importurilor la cele cinci produse ucrainene până la data de 5 iunie. În această variantă, celelalte patru state nu vor primi ajutor financiar de la Comisia Europeană.

Nu există, în acest moment, o decizie clară: potrivit ministrului român, statele care au suspendat sau care au interzis importurile de cereale din Ucraina și Comisia Europeană au la dispoziție 48 de ore pentru a se pune de acord

"Între timp, până se va ști care scenariu se va materializa, fermierii români continuă să piardă bani", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Laura Rînja.

×
Subiecte în articol: cereale Ucraina România
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close