Antena 3 CNN Actualitate Cea mai digitalizată comună din România. Până și aprozarele își desfășoară activitatea online

Cea mai digitalizată comună din România. Până și aprozarele își desfășoară activitatea online

În plină criză de coronavirus, comuna Ciugud, din Alba, a devenit cea mai digitalizată comună din România. Toată activitatea Primăriei s-a mutat online, la fel și ședințele Consiliului Local, iar orele pentru clasele V-VIII sunt susținute pe o platformă electronică.

Cea mai digitalizată comună din România. Până și aprozarele își desfășoară activitatea online
Sursa foto: Facebool/Primaria Ciugud
25 Mar 2020   •   12:37

Încă din 2009 a început digitalizarea Primăriei Ciugud. De atunci, în fiecare an, administrația locală continuă să investească în acest lucru. Astfel, în acest moment, în afară de certificatele de căsătorie și deces, Primăria poate emite orice document, online. Acesta este motivul pentru care, în fața crizei provocate de coronavirus, activitatea s-a putut muta atât de ușor în mediul online. 

”Avem implementat la nivelul primăriei un sistem integrat care ne permite să oferim servicii publice digitalizate. Prin platforma cetățeanului, fiecare cetățean din comuna noastră este înregistrat și în acea platformă poți să scoți certificatul fiscal, există un dosar electronic unde sunt scanate toate actele și tot ce înseamnă dosarul de cetățean, se pot scoate oricând copii”, a declarat Dan Lungu, purtător de cuvânt al Primăriei Ciugud din Alba.

Inclusiv certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție pot fi emise online. 

”Varianta cea mai simplă pentru cetățean este să intre în legătură cu noi pe mail sau din platformă, să-și încarce actele pe care le solicită colegii mei. Mai departe acestea se încarcă într-un program de evidență a tuturor actelor din primărie și primește certificatul de urbanism scanat în format electronic. La fel și la autorizația de construire. În cazul urbanismului situația este mai complicată deoarece legislația prevede ca formularele să aibă o formă standard. Noi încercăm să simplificăm cât mai mult modul de depunere a cererii. Din păcate legislația este foarte în urmă cu partea electronică. Aproape toți colegii mei au semnătură electronică. Noi transmitem adrese către instituțiile statului de anul trecut în format electronic. De foarte multe ori suntem sunați și nu ni se acceptă, avem o întreagă dispută”, a mai declarat lungu.

De săptămâna trecută, pentru a implementa măsurile necesare prevenirii și combaterii coronavirusului, toate ședințele Consiliului Local s-au mutat online. La fel și cursurile copiilor din clasele V - VIII. Copiii au conturi, iar cursurile se desfășoară pe platforma electronică a Primăriei. Veștile bune vin și pentru cei din clasele I - IV, care, de săptămâna viitoare vor putea efectua cursurile în aceeași manieră. 

O altă idee inedită le-a venit oficialilor în momentul în care au fost nevoiți să închidă piețele, producătorii locali gasindu-se în imposibilitatea de a-și vinde marfa: au deschis un aprozar online, scrie hotnews.com.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close