Antena 3 CNN Actualitate Consumul excesiv de antibiotice dăunează grav sănătăţii

Consumul excesiv de antibiotice dăunează grav sănătăţii

Consumul excesiv de antibiotice dăunează grav sănătăţii
19 Noi 2008   •   08:29

Specialiştii din domeniul medical susţin că românii nu pun mare preţ pe sfatul medicului, cel puţin când vine vorba de răceală sau gripă. Şi ca şi cum nu ar fi de-ajuns, medicii sunt cei care prescriu adesea, în mod eronat, tratamente cu antibiotice.
Românii se tratează după ureche, cel puţin atunci când este vorba despre bolile de sezon, adică răceală sau gripă. Oamenii preferă să ia antibiotice, decât să meargă la medic, şi asta chiar dacă aceste medicamente se obţin greu fără prescripie medicală.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul celor care acţionează astfel este în creştere, ajungând în prezent la 34% dintre persoanele bolnave.
Efectele adverse ale excesului de medicamente nu se lasă prea mult aşteptate. Rezistenţa sporită a bacteriilor la antibiotice este doar unul dintre ele, mai ales atunci când sunt folosite în mod eronat, pentru a trata infecţiile virale.
În plus, şansele de vindecare ale pacientului scad atunci când apar complicaţii.
Mai grav este că, de cele mai multe ori, chiar medicii sunt cei care prescriu greşit medicaţia cu antibiotice, se arată în cotidianul Evenimentul Zilei. Din acest motiv, spre exemplu, aproape jumătate dintre pacienţii trataţi cu penicilină ajung să dezvolte o rezistenţă sporită la acest antibiotic.
Una dintre soluţiile pentru remedierea acestei situaţii ar fi campaniile de informare privind efectele adverse ale consumului eronat de medicamente.
Astfel de acţiuni sunt derulate deja în alte state europene, precum Slovenia, Franţa, Belgia şi Suedia.
Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close