Antena 3 CNN Actualitate Costel Căşuneanu va încasa de la stat 500 milioane de euro anual, pentru ?întreţinerea? drumurilor

Costel Căşuneanu va încasa de la stat 500 milioane de euro anual, pentru ?întreţinerea? drumurilor

Costel Căşuneanu va încasa de la stat 500 milioane de euro anual, pentru ?întreţinerea? drumurilor
04 Noi 2008   •   20:54

Firmele care "întreţin" drumurile din România îşi dispută contractele multianuale. Costel Căşuneanu pare să fi câştigat, pentru următorii patru ani, cele mai multe Regionale de Drumuri. Omul de afaceri va încasa 500 de milioane de euro, pe an, de la statul român.
Dacă de la un Căşuneanu, un Besciu sau un Umbrărescu te aştepţi să facă orice pentru a obţine contracte cu statul, de la funcţionarii puşi să distribuie banii parcă ai vrea altceva.
Maria Magdalena Grigore, directorul regionalei rutiere Bucureşti, i-a dat câteva zeci de milioane de euro lui Costel Căşuneanu, chiar dacă acesta nu avea utilajele necesare şi procedura prevede descalificarea din start pentru acest lucru.
Căşuneanu a beneficiat de sprijinul unui înalt funcţionar şi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Mihai Prisăcariu, preşedintele consiliului, i-a aprobat toate contestaţiile, făcându-l câştigător chiar şi acolo unde a cerut mai mulţi bani decât concurenţii săi.
Marea bătălie dintre Căşuneanu şi Umbrărescu s-a dus pe drumurile din Moldova.
Cei de la Iaşi sunt atât de derutaţi de decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor încât nu prea ştiu cum să reacţioneze. Umbrărescu a avut preţuri mai mici dar de câştigat a câştigat Căşuneanu.
La Bucureşti, unde rezultatele s-au dat mai târziu, patronul de la Pa&Co a luat contracte de 77 de milioane de euro. Dan Besciu de la Euroconstruct a câştigat doar Dîmboviţa, pentru 30 de milioane de euro.
Cum la licitaţia de la Bucureşti, din iulie, Costel Căşuneanu nu avea utilajele, doi dintre membrii comisiei au formulat obiecţii. Fără utilaje, oferta nu e serioasă. Dar cei doi membri ai comisiei s-au îmbolnăvit subit, iar directoarea regionalei Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Căşuneanu.
O decizie care ar putea să trimită zece membri ai comisiei de la regionala de drumuri Bucureşti direct la DNA. Un alt membru al comisiei, Cristian Duică, s-a abţinut la vot.
Căşuneanu recunoaşte că s-a temut să nu dea banii degeaba, iar utilajele le-a adus abia în septembrie.
Nici ministrului Transporturilor nu pare să-i placă ce se întâmplă, dar Orban nu are voie să se amestece în deciziile de desemnare a câştigătorilor. El poate trimite corpul de control să verifice afacerile.
Instanţa rămâne singura soluţie care poate să îndrepte lucrurile făcute prea strâmb, prea pe faţă. În joc sunt aproape două miliarde de euro pe care cetăţenii le vor plăti firmelor la care astfel statul se abonează.

Antena 3

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close