Antena 3 CNN Actualitate Costul măştilor FFP2 este de aproximativ 120 de lei pe lună. Precizările făcute de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică

Costul măştilor FFP2 este de aproximativ 120 de lei pe lună. Precizările făcute de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică

Varianta Omicron s-a răspândit deja în aproape toată ţara, iar numărul de cazuri a explodat, 4.893 de cazuri azi, faţă de 1.700 cât s-au înregistrat luni.

Costul măştilor FFP2 este de aproximativ 120 de lei pe lună. Precizările făcute de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică
Sursa foto: Hepta| Foto / Alexandru Dobre
de Cristina Ştefan    |    Iulia Gorgorin    |    05 Ian 2022   •   15:48

După 20 ianuarie, epidemiologii estimează o creştere a internărilor la 10.000 de infectări pe zi. 

Chiar dacă INSP nu a stabilit că avem deja transmitere comunitară, specialiștii din sănătate și medicii spun ca mutația sud-africană începe să devina dominantă.

 "Vom avea mult mai multe cazuri și de morți, și cazuri noi. Se vor umple secțiile de Terapie Intensivă până la finalul lunii ianuarie", a anunţat specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

România a întrat în al treilea an pandemic, iar valul 5 începe să se resimtă puternic

O schimbare se simte și în unele spitale.

În camerele de garda sau la UPU au început să se prezinte mai mulți pacienți infectați, însă cu forme uşoare de boală.

Epidemiologii atrag atenția că infectările vor exploda după 15 ianuarie

Epidemiologii atrag atenţia că din 15 ianuarie vom putea avea 10.000 de infectări pe zi, după, iar la o săptămână distanţă vor creşte considerabil și internările.

Dacă ieri autorităţile au raportat 3.900 de îmbolnăviri, astăzi avem 4.893 de noi cazuri.

Specialiştii spun că vârful valului 5 va fi în luna februarie, în data de 10 februarie, atunci când este posibil să avem în jur de 20.000 de cazuri pe zi. Asta în condițiile în care nu avem încă nu avem noile tratamente anti-COVID care să facă faţă variantei Omicron.

Momentan, nu se ştie dacă varianta Omicron dă forme severe de boală şi nici care va fi impactul la noi în ţară, având în vedere că avem o rată de vaccinare mică.

Costul măştilor FFP2 este de aproximativ 120 de lei pe lună

Specialiştii spun că măştile FPP2 asigură o protecţie sporită. Costul acestora pe lună ar fi de aproximativ 120 de lei, asta dacă vom purta două măşti pe zi. 

Măştile model FFP2 pot capta peste 94% din particulele din aer, dar sunt mai greu de suportat decât cele chirurgicale.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra măştilor FFP2 contrafacute.

Cât de eficiente sunt măştile de protecţie din comerţ

Un studiu al Universității din Minnesota a analizat eficienţa măştilor de protecţie. Dacă persoana infectată este fără mască și porţi o mască de pânză, după 20 de minute rişti să te infectezi, o mască chirurgicală te protejează jumătate de oră, iar una tip FFP2 îţi asigură protecţie 2 ore şi jumătate.

Protecția maximă de 25 de ore, este obținută atunci când fiecare dintre cele 2 persoane - si cea infectata si cea sanatoasa- poarta masca FFP2.

Precizările făcute de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a vorbit, miercuri, în exclusivitate la Antena 3, despre cât de eficiente sunt măştile FFP2.

"Într-adevăr, măştile de tip FFP2 protejează mult mai bine privind transmiterea virusului de la o persoană infectată către mediu şi cei din mediul în care se află, cât şi privind infectarea unei persoane de la celelalte persoane. Am văzut că autorităţile lasă la latitudinea angajatorului şi la latitudinea persoanei pentru folosirea alternativă a măştilor medicale sau măştilor de tip FFP2. Măştile de tip FFP2 au o indicaţie sporită de utilizare, sau chiar o solicitare de utilizare în mod absolut, în mediile în care este necesar un mediu steril, cum ar fi mediile medicale, mediile farmaceutice, mediile de producţie alimentară, sau, acum, în contextul pandemiei, în mediile în care există un risc mai mare de transmitere. (...) Ceea ce este cert, este că aceste măşti trebuiă să fie  schimbate ori de câte ori se umezesc, ori de ori intră în contact cu fluide biologice, ori de câte ori am fost expuşi unui risc, cu o persoană despre care ştim că este infectată. Aceste măşti asigură o filtrare mai bună şi de durată mai mare. Specialiştii recomandă schimbarea lor la 3-4 ore. Este evident că mai mult de 4 ore nu cred că poate fi purtată o mască, pentru că aceste filtre se pot contamina şi nu mai asigură filtrarea de care avem nevoie. Ceea ce este esenţial de spus privind purtarea pe termen lung a acestor măşti, este că se asigură o protecţie foarte bună, dar în acelaşi timp sunt şi mai dificil de suportat. Respiraţia este mai dificilă, ventilaţia, oxigenarea persoanei care le poartă este mult mai dificilă şi pot să existe persoane care au contraindicaţie medicală pentru astfel de dispozitive, cum ar fi persoanele cu astm, cu bronşite, persoanele care au rămas cu o afectare sechelară de tip long COVID, cu afectare respiratorie şi care au o disfuncţie respiratorie sau care au un deficit de volum pulmonar", a precizat  Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Masca de protecţie va fi din nou obligatorie pe stradă, în spaţiile aglomerate 

Guvernanţii au anunţat astăzi noi restricţii.

Masca de protecție chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spațiile frecventate de oameni, din momentul în care incidența trece de 1 la mie.

Asta înseamnă că trebuie purtată pe stradă, în stații și în toate locurile în care cineva nu e singur.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că pragul de 1 la mie va crește în toate localitățile peste câteva zile.

Astfel, masca va fi obligatorie în spațiile deschise și în spațiile închise din momentul în care se va publica ordinul.

Unde purtăm mască și unde nu

Întrebat dacă pe stradă se va purta masca, Arafat a răspuns: „cu excepția momentului în care ai activități individuale, da. În stația de autobuz, de metrou, pe stradă când circulă lângă tine oameni masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc când nu ai alți oameni în jurul”.

În opinia lui Arafat, ordinul comun urmează să apară în zilele următoare, în așa fel încât la sfârșitul săptămânii măsurile să intre în vigoare.

Citiţi şi: Măştile FFP2 sunt recomandate de Guvern, dar nedorite de români: "Mi se par exagerat de scumpe!"

×
Subiecte în articol: măşti măşti FFP2 Ioana Stăncel
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close