Antena 3 CNN Actualitate Crăciun sărac pentru europeni, dar românii vor cheltui mai mult decât anii trecuţi

Crăciun sărac pentru europeni, dar românii vor cheltui mai mult decât anii trecuţi

Crăciun sărac pentru europeni, dar românii vor cheltui mai mult decât anii trecuţi
13 Noi 2008   •   02:12

Jumătate dintre români consideră că declinul financiar mondial nu va avea un impact direct asupra situaţiei lor personale, chiar dacă ştiu că economia este în recesiune, se arată într-un studiu privind cheltuielile pentru Crăciun elaborat de Deloitte. În consecinţă, 45 % dintre români intenţionează să-şi mărească cheltuielile de Crăciun şi aproape trei sferturi (69%) preferă brandurile premium, nefiind interesaţi de magazinele discount.
Autorii cercetării consideră că este în continuă creştere cererea de cadouri sub formă de bani şi tichete cadou, reflectând opţiunea oamenilor de a-şi alege propriile daruri sau de a avea la dispoziţie bani pentru cheltuielile curente. Spre deosebire de ţările vest-europene, cei din est sunt un caz aparte şi vor cumpăra în acest an mai multe cadouri. Astfel, alături de ucraineni şi ruşi, românii vor fi în tabăra celor care vor cumpăra mai multe cadouri.
Pe de altă parte, europenii vor strânge cureaua la sărbătorile de la sfârşitul anului, vor face cadouri mai ieftine şi mai puţinor oameni, iar bunătăţile de la masa de Crăciun ar putea fi cumpărate din magazine de la raionul de reduceri. Europenii şi-ar putea micşora cu 6% bugetul pentru Crăciun - alocat pentru cadouri, ieşiri în oraş şi mâncare -, după ce anul trecut crescuse cu 5%,
Pentru 60% dintre europeni, deteriorarea economiei va continua în 2009. Francezii sunt cei mai pesimişti în ce priveşte situaţia financiară a gospodăriilor în următoarele 12 luni. Anul trecut, mai ales irlandezii, britanicii şi spaniolii cheltuiseră masiv la sfârşitul anului, încurajaţi de creşterea economică din statele lor.
Anul acesta, irlandezii, cei mai generoşi europeni în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului, prevăd o micşorare a cheltuielilor, ceea ce este o noutate pentru ţara care are o tradiţie adânc înrădăcinată a Crăciunului. Astfel, irlandezii estimează că vor cheltui 668 euro pentru cadouri (cu 7% mai puţin decât anul trecut), că vor cumpăra mâncare şi băutură de 422 euro (cu 2% mai puţin decât în 2007), iar divertismentul ar trebui să îi coste 264 euro (în scădere cu 5,3%). În total, irlandezii vor cheltui cu 100 euro mai puţin decât în 2007.
Germanii, care cheltuiesc cel mai puţin, nu vor aloca decât 401 euro pentru Crăciun, în scădere cu 5% comparativ cu anul trecut, iar în Franţa, unde nouă persoane din zece spun că ţara va intra în recesiune, bugetul va scădea cu 5%, la 527 euro.
Cât priveşte mâncarea, studiul indică tendinţa unui transfer al cumpărăturilor spre magazinele cu preţuri reduse şi spre mărcile de distribuţie mai ieftine în detrimentul celor de renume. "35% dintre consumatori se uită la un singur lucru: preţul", atrage atenţia studiul Deloitte.
Studiul a fost efectuat în septembrie şi octombrie în 18 ţări, pe un eşantion de 18.000 de consumatori.

×
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close