Antena 3 CNN Actualitate Creșterile prețurilor la energie lovesc puternic industria zootehnică | Cât a ajuns să coste un ou la ferme

Creșterile prețurilor la energie lovesc puternic industria zootehnică | Cât a ajuns să coste un ou la ferme

Materii prime scumpe, produse finale ieftine. De asta se lovesc fermierii, în contextul în care industria zoo-tehnică este grav afectată de scumpirile la electricitate.

de Adriana Drăghici    |    03 Oct 2022   •   11:25

Fermele au ajuns la limita sub-existenţei, iar mulți dintre producători nu cresc preţurile, de teamă să nu rămână cu alimentele nevândute.

Singura fermă avicolă din Mehedinţi se află în satul Bistriţa, acolo unde scumpirile la electricitate sunt uriașe.

”În mai anul trecut aveam factura la energie de 2 mii lei, iar anul acesta am dat 8 mii, în aceeași lună, a crescut de 4 ori factura” spune Petre Colițoiu, inginer fermă avicolă.

”În zootehnie nu poți să activezi, este imposibil, fără energie electrică. Abia ne scoatem în momentul de față cheltuielile și vin lunile ianuarie - iulie, luni in care mergem pe pierdere dacă se va continua cu aceste creșteri la energie” explică Cornel Stroescu, proprietar fermă avicolă.

Nu doar prețurile la energie le dau bătăi de cap fermierilor.

Preţul produsului la ieşirea din fermă e constant. Un ou pleacă din Mehedinți cu maximum 54 de bani, doar că pe rafturi, ajunge chiar și la un preț dublu. Producătorii nu pot mări însă prețurile, pentru că alimentele perisabile trebuie vândute pe repede înainte.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close