Antena 3 CNN Actualitate Cu un tractor şi câteva hectare de teren se pot scoate bani din pământ. Cum se îmbogăţesc fermierii

Cu un tractor şi câteva hectare de teren se pot scoate bani din pământ. Cum se îmbogăţesc fermierii

Cu un tractor şi câteva hectare de teren se pot scoate bani din pământ. Cum se îmbogăţesc fermierii
Sursa foto: Foto: Antena 1
de S.T.    |    09 Iul 2012   •   09:01

Pământul României îi poate transforma în milionari pe cei dispuşi să-l lucreze. Ca să se îmbogăţească însă fermierii trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă utilaje şi să cultive cel puţin câteva zeci de hectare.

Nu este deloc uşor, dar merită să încerce, este sfatul marilor agricultori care au reuşit astfel să câştige milioane de lei la o singură recoltă.

Aparatul de propagandă comunist avea tendinţa să exagereze, dar agricultura mecanizată şi sistemul de rotaţie a culturilor reuşeau să scoată adevărate recorduri la producţia de cereale. Acum, 55% din suprafaţa agricolă a României este fărâmiţată, iar agricultura se face, în mare parte, cu plugul tras de cal şi cu sapa. Oamenii muncesc, în soare şi praf, pentru 50 de lei pe zi.

Câţiva români reuşesc totuşi să scoată bani buni din pământ. Nicuşor Şerban, inginer agronom de formaţie, şi-a început afacerea în 1994. Acum are 30 de tractoare, 6 combine şi câteva maşini pentru transportul recoltei.

Din cele 5.000 de hectare pe care le lucrează în arendă, 1.800 sunt cultivate cu grâu. Când trage linie, are 2 milioane de lei profit, dar nu toţi banii îi rămân lui. Proprietarii de terenuri primesc cam un sfert.

Laurenţiu Baciu a început cu 12 hectare, dar a ajuns să lucreze şi 2.000 în prezent. Cu profitul strâns în cei 20 de ani de când are propria afacere şi-a deschis un hotel de 4 stele în centrul Bacăului. Recunoaşte însă că e printre cei norocoşi.



×
Subiecte în articol: agricultura bani
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close