A murit actriţa Violeta Popescu

de D.D.    |    10 Iun 2013   •   17:17
A murit actriţa Violeta Popescu Foto: www.ziarulevenimentul.ro
Violeta Popescu, actriţă a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, a murit. Trupul neînsufleţit al acesteia va fi depus în foaierul instituţiei, marţi, de la ora 10.00, informează Mediafax.

Născută pe 4 februarie 1941, la Bucureşti, Violeta Popescu a absolvit, în 1964, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale". Din acelaşi an, a devenit actriţă a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, căruia i-a închinat întreaga carieră.

Actriţa a dat viaţă câtorva zeci de personaje, dintre care Ana în "Despot Vodă", de Vasile Alecsandri, Nina Zarecinaia în "Pescăruşul", de A.P. Cehov, Margareta în "Gaiţele", de Alexandru Kiriţescu, Hermiona în "Poveste de iarnă", de William Shakespeare, Ivona în "Ivona, principesa Burgundiei", de Witold Gombrowicz, Elena Nicolaevna în "Copiii soarelui", de Maxim Gorki, Katherine în "Noaptea tăcerii, noaptea singurătăţii", de Robert Anderson, Marchiza în "Jacques fatalistul", de Denis Diderot, Veta în "O noapte furtunoasă", de I. L. Caragiale, Anna Petrovna în "Ivanov", de A. P. Cehov, Martha în "Cui i-e frică de Virginia Woolf ?", de Eduard Albee.

Violeta Popescu a primit din partea UNITER premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolurile Veta şi Ana Andreevna (1988), premiul de onoare "Vârsta de aur" acordat de Ministerul Culturii (2001), precum şi distincţia Ordinul de merit în grad de Cavaler (2002) acordată de preşedintele României.

 

Parteneri
x close