Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit scriitorul Maurice Dantec

A murit scriitorul Maurice Dantec

A murit scriitorul Maurice Dantec
27 Iun 2016   •   20:20

Voce singulară a genului SF francofon, Maurice G. Dantec, cunoscut pentru romanele "La sirene rouge" şi "Les racines du mal", a murit sâmbătă, la 57 de ani, lăsând în urma sa o operă romanescă de un profund pesimism, relatează luni AFP. 

"Maurice Dantec a murit din cauza unei crize cardiace sâmbătă, la Montreal", a declarat AFP Jerome Dayre, director al editurii Inculte, care a publicat în decembrie 2014 ultimul roman al scriitorului, "Les residents". "Cald, generos, prietenos şi uman, el a marcat literatura franceză cu opera sa unică", a scris editura Inculte pe pagina sa de Facebook. 

Scriitorul, stabilit în Canada la sfârşitul anilor '90, a scris circa zece romane şi era considerat unul dintre marii autori francofoni de science-fiction. Primul său roman, "La sirene rouge" (1993), a primit Trophee 813 pentru cel mai bun roman francofon. Considerat adesea drept capodopera creaţiei sale, al doilea roman, "Les racines du mal" (1995), este un amestec exploziv de thriller, SF şi anticipaţie politică. Tradusă în circa 15 limbi, cartea a obţinut în 1996 le Grand Prix de l'Imaginaire şi le Prix Rosny aine, unul dintre cele mai prestigioase premii literare pentru science-fiction. 

Considerat multă vreme ca fiind de extremă stânga, scriitorul, care se definea ca "regalist" şi "catolic", s-a arătat îngrijorat de "decadenţa Europei" şi de un "şoc al civilizaţiilor", fiind fascinat de noile tehnologii, de lupta dintre Bine şi Rău. După atacurile din 11 Septembrie, Dantec a fost unul din puţinii intelectuali francezi care l-au susţinut pe George W. Bush în lupta sa "împotriva terorismului". 

Maurice G. Dantec, îmbrăcat mereu în negru şi purtând ochelari fumurii, era de un profund pesimism în privinţa viitorului omenirii. Viitorul descris în cărţile sale era de o violenţă crâncenă, iar romanele îi reflectau angoasele. 

"Babylon Babies" (1999), povestea unui mercenar care trebuie să însoţească din Rusia în Canada o tânără însărcinată cu gemene modificate genetic, reprezentând un nou stadiu al evoluţiei umane, a fost ecranizat de Mathieu Kassovitz cu titlul "Babylon A.D.", cu Vin Diesel şi Melanie Thierry. 

Ultimele sale cărţi, fresce angoasante în care apare adesea eroul din "La sirene rouge", melancolicul mercenar Hugo Cornelius Toorop, sunt greu de încadrat într-un gen, oscilând între roman şi eseu. 

Fiu al unui ziarist şi al unei croitorese, Maurice G. Dantec s-a născut în 13 iunie 1959 la Grenoble şi a crescut la Ivry-sur-Seine, aproape de Paris. Înainte să scrie, s-a ocupat de muzică. Solist într-un grup punk, a lucrat şi la o agenţie de publicitate, fondând apoi o firmă de IT. Având o sănătate precară, prizonier al dependenţelor sale, scriitorul a fost spitalizat de multe ori în ultimii ani. La ultimele sale apariţii publice Dantec părea foarte slăbit, încheie AFP.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close