Antena 3 CNN Actualitate Cultură Albă ca Zăpada se îmbracă de la Jean-Paul Gaultier

Albă ca Zăpada se îmbracă de la Jean-Paul Gaultier

Albă ca Zăpada se îmbracă de la Jean-Paul Gaultier
26 Noi 2008   •   13:54

În zilele de 28 şi 29 noiembrie, de la ora 19.30 şi în ziua de 30 noiembrie, ora 17.00, TEATRUL NAŢIONAL şi Institulul Francez din Bucureşti au plăcerea să vă invite la un impresionant spectacol de dans contemporan: Albă ca Zăpada, al companiei Ballet Preljocaj, Franţa.

Coregrafia este semnată de Angelin Preljocaj, coregraf francez de origine albaneză, muzica aparţine lui Gustav Mahler, iar costumele sunt create de celebrul designer Jean-Paul Gaultier.

Albă ca Zăpada, ultima creaţie a companiei Ballet Preljocaj, este un grandios spectacol de dans contemporan, narativ şi romantic, inspirat din binecunoscuta poveste a Fraţilor Grimm. Renumitul coregraf francez Angelin Preljocaj i-a reunit pentru acest proiect pe toţi cei 26 de dansatori ai companiei sale într-un puternic spectacol vizual, pe cele mai frumoase pagini simfonice ale lui Gustav Mahler.

Apreciat de presa franceză ca o "... fabuloasă poveste în imagini [ce] dă la iveală secvenţe de o frumuseţe sclipitoare " (Le Monde), "Albă ca Zăpada este o încântare" (Libération), spectacolul putând fi văzut la Bucureşti în trei reprezentaţii la sfârşitul lunii noiembrie. Spectacolul a cunoscut un imens succes de public şi mediatic cu ocazia Bienalei Dansului de la Lyon şi apoi la Paris, în octombrie, constituind unul dintre momentele deosebite ale sezonului cultural bucureştean din perioada Preşedinţiei franceze la Uniunea Europeană.

"Îmi doream foarte mult să spun o poveste, să deschid o paranteză feerică şi fermecată. Asta ca să nu cad în rutină, fără îndoială. Dar şi pentru că ador basmele, ador poveştile, ca noi toţi de altfel. Am rămas fidel versiunii Fraţilor Grimm, cu excepţia câtorva variaţiuni personale, bazate pe propria-mi analiză a simbolurilor din poveste. Bettelheim interpretează acest basm ca pe un Oedipe inversat. Personajul principal al poveştii este fără doar şi poate mama vitregă. In spectacol am pus accentul tocmai pe voinţa ei narcisistă de a nu renunţa la puterea de seducţie şi la rolul de femeie, chiar cu preţul sacrificiului fiicei sale vitrege. Simbolurile vorbesc deopotrivă adulţilor şi copiilor, se adresează tuturor, tocmai de aceea îmi plac poveştile", a declarat Angelin Preljocaj.

Născut în Franţa în 1957 din părinţi albanezi, Angelin Preljocaj îşi începe studiile de dans clasic înainte de a se dedica dansului contemporan. În 1984 îşi creează propria companie şi de atunci semnează coregrafiile a 38 de piese, de la duo la mari spectacole complexe.

Creaţiile sale au fost preluate în repertoriul a numeroase companii, care adesea i-au cerut să le creeze piese, cum ar fi: Baletul Operei Naţionale din Paris, Scala din Milano sau New York City Ballet. Pe parcursul carierei sale, Angelin Preljocaj a primit numeroase distincţii, printre care Marele Premiu Naţional al Dansului al Ministerului Culturii din Franţa.

Albă ca Zăpada
Ballet Preljocaj
Creaţie 2008 la Bienala de dans de la Lyon
Spectacol de dans contemporan pentru 26 dansatori
Durata: 1h50
Coregrafia : Angelin Preljocaj
Muzica : Gustav Mahler şi 79 D
Decoruri : Thierry Proust
Costume Jean-Paul Gaultier

Dansatori: Isabelle Arnaud, Neal Beasley, Virginie Caussin, Gaëlle Chappaz, Hervé Chaussard, Damien Chevron, Baptiste Coissieu, Craig Dawson, Davide Di Pretoro, Sergio Diaz, Sébastien Durand, Caroline Finn, Céline Galli, Alexandre Galopin, Yan Giraldou, Natacha Grimaud, Emma Gustafsson, Ayo Jackson, Jean-Charles Jousni, Emilie Lalande, Céline Marié, Lorena O?Neill, Bruno Péré, Zaratiana Randrianantenaina, Nagisa Shirai, Julien Thibault

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional. Număr de telefon: 021. 314. 71. 71. Preţ bilet: 40,60 şi 100 RON

Eveniment organizat de INSTITUTUL FRANCEZ, AMBASADA FRANŢEI ÎN ROMÂNIA în colaborare cu TEATRUL NAŢIONAL BUCUREŞTI şi cu sprijinul ORANGE ROMÂNIA.

Antena3.ro

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close