Antena 3 CNN Actualitate Cultură Artiştii chinezi încearcă să-i convingă pe miliardari să colecţioneze opere de artă

Artiştii chinezi încearcă să-i convingă pe miliardari să colecţioneze opere de artă

Artiştii chinezi încearcă să-i convingă pe miliardari să colecţioneze opere de artă
Sursa foto: arta china
19 Apr 2009   •   12:19

Creatorii de artă chinezi fac toate eforturile să se menţină la nivelul confraţilor din Occident. Nu doar prin originalitate, ci şi pe plan financiar. După câţiva ani de creştere explozivă, cota artei contemporane din China a scăzut considerabil, dar artiştii speră că s-a ajuns, acum, la echilibru.

Zâmbetele largi ale unor statui îi întâmpină, la Beijing, pe vizitatorii Expoziţiei Internaţionale a Galeriilor, unul din cele mai mari târguri de artă din China. Aproape o sută de galerii din 20 de ţări încearcă să atragă cumpărătorii cu opere din cele mai surprinzătoare. Momentul nu este prea bun pentru piaţa artei contemporane din China: anul trecut, preţurile au scăzut cu 28%. Unele galerii s-au reprofilat, cu succes, pe vânzarea de copii ieftine pentru tinerii nu foarte bogaţi, dar dornici să-şi facă propria colecţie de artă.

Artiştii care au căpătat deja renume îşi pun, însă, speranţa în cei bogaţi. În China trăiesc acum peste 800.000 de milionari dintre care mulţi au ştiut să-şi apere averile de criză. Creatorii speră că-i vor face să descopere valoarea artei.
?La început, poate că oamenii priveau arta la fel ca acţiunile, pe care urmau să le vândă cu profit la momentul oportun. Dar, după o vreme, cred că vor descoperi că arta are valoare în sine, nu doar ca investiţie? spun proprietarii galeriilor.

Investiţiile se pot dovedi într-adevăr profitabile: acum 14 ani, pictorul Yue a primit 15.000 de dolari pe un tablou care s-a vândut, anul trecut, cu aproape 7 milioane. Din păcate, în ultimele luni cota picturilor sale a scăzut din nou.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close