Antena 3 CNN Actualitate Cultură Colecţia de artă a lui Yves Saint-Laurent, vândută la licitaţie

Colecţia de artă a lui Yves Saint-Laurent, vândută la licitaţie

Colecţia de artă a lui Yves Saint-Laurent, vândută la licitaţie
Sursa foto: Yves Saint Laurent
22 Feb 2009   •   15:14

Colecţia de artă a regretatului creator de modă Yves Saint-Laurent, una din cele mai valoroase din lume, va fi vândută la licitaţie începând de luni, la Paris. Colecţia ,evaluată la aproape 300 milioane de euro, conţine, între altele, opere rarisime de Picasso şi Brâncuşi, dar şi două sculpturi antice chinezeşti, pe cale să provoace un scandal diplomatic.
Amatorii de artă din Paris au luat cu asalt sala unde sunt expuse, doar pentru câteva zile, cele mai importante piese ale colecţiei lui Yves Saint-Laurent. Legendarul creator de modă a început să adune opere de artă în anii '50, când a devenit celebru. Colecţia cuprinde acum 733 de piese, de la tablouri de Picasso, Matisse, Degas şi alţi artişti moderni până la statui antice, mobilier, argintărie şi bijuterii din diverse epoci.
Toate piesele au fost alese cu gustul desăvârşit al lui Saint-Laurent şi al partenerului său de o viaţă, Pierre Bergé, cel care a organizat licitaţia, conform dorinţei stilistului decedat anul trecut. Valoarea lucrărilor este estimată la 200 - 300 de milioane de euro. Veniturile sunt destinate fundaţiei de binefacere create de Saint-Laurent şi Bergé. Cele mai valoroase piese sunt, potrivit experţilor, un tablou de Picasso estimat la 25 - 30 de milioane şi o sculptură ?rarisimă? de Brâncuşi, "Doamna L. R.", care poate aduce 15 - 20 de milioane.
Dintr-o colecţie atât de bogată nu puteau lipsi controversele. Reprezentanţii Chinei revendică două sculpturi de bronz despre care afirmă că au fost furate dintr-un palat de la Beijing în 1860, când oraşul a fost ocupat de trupe occidentale. Un judecător francez va decide soarta celor două sculpturi cu doar câteva ore înaintea începerii licitaţiei.
Organizatorii au avut emoţii şi la amenajarea expoziţiei, când o statuetă estimată la zeci de mii de euro a căzut şi a rămas fără un braţ. Specialiştii dau asigurări că vor repara statueta la timp pentru licitaţie.
Sursa foto: eurograduate.com
Antena 3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close